Kinestezija: Šta je sve produkcija i koliko je bitna arhitektura u filmu?

Zašto filmsku produkciju možemo uporediti sa životom objasniće nam producentkinja Biljana Vušović, a o odnosu arhitekture i filma govoriće mlada producentkinja Sara Radović

11065 pregleda 1 komentar(a)
Biljana Vušović, Foto: TV Vijesti
Biljana Vušović, Foto: TV Vijesti

Po definiciji produkcija je proizvodnja - u filmskom svijetu ona predstavlja stvarno otjelotvorenje neke želje tj. ideje, koja je najčešće plod mašte.

Produkcija podrazumijeva sinhronizovano upravljanje kreativnim, ali i operativnim komponentama kao što su prostor, tehnologija i ljudski kapaciteti.

Zašto filmsku produkciju možemo uporediti sa životom? Na današnje putovanje kroz Kinesteziju vodi vas producentkinja Biljana Vušović.

Osim izbora lokacije, koja doprinosi stvaranju atmosfere, u vizuelnom iskazu filma veliku ulogu igra arhitektura. Scene u kojima se pojavljuju neke od najvelelepnijih i često futurističkih građevina ostaju zauvijek urezane u sjećanjima filmske publike.

Na koji način se stvara simbioza ove dvije umjetnosti, zašto je arhitektura važan sporedni lik u filmu?

O umjetnosti, odnosu arhitekture i filma, ali i o Podgorica film festivalu, u današnjoj Kinesteziji govori mlada producentkinja Sara Radović.

Emisiju "Kinestezija", autorke Tine Kuzman, koju TV Vijesti realizuje uz podršku Filmskog centra Crne Gore, gledajte subotom i nedjeljom od 17.15 časova.

Bonus video: