Kinestezija: Mark Kazns

U današnjoj epizodi Kinestezije, posljednjoj u serijalu, filmski stvaralac Mark Kazns odgovarajući na naša pitanja, govori o tome zašto je život iza kamere zanimljiviji, kako film postaje univerzalno mjesto vizuelne i lične slobode ali i o svojim filmskim uzorima.

5385 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Kinestezija
Foto: Kinestezija

Mark Kazns je irsko-škotski režiser i pisac. Neki od njegovih filmova poput - Prvi film, Priča o filmu: Odiseja, Život može biti, Priča o djeci i filmu, Žene stvaraju filmove, Velike istorije filma - premijerno su prikazani na Filmskim festivalima u Kanu, Berlinu, Veneciji i osvojili su brojne nagrade.

Radio je u Iraku, Sarajevu tokom opsade, Iranu, širom Azije, u Americi i Evropi. Počasni je profesor filma na Univerzitetu u Glazgovu.

Osim što je filmski stvaralac, Kazns i piše, a njegove knjige objavljene su širom svijeta. On je takođe direktor Filmskog festivala u Belfastu i pokrovitelj Međunarodnog filmskog festivala u Edinburgu.

U današnjoj epizodi Kinestezije, ujedno i posljednjoj u serijalu, Mark Kazns odgovarajući na naša pitanja, govori o tome zašto je život iza kamere zanimljiviji, kako film postaje univerzalno mjesto vizuelne i lične slobode ali i o svojim filmskim uzorima.

Emisiju "Kinestezija", autorke Tine Kuzman, TV Vijesti realizuje uz podršku Filmskog centra Crne Gore.

Bonus video: