Popović Samardžić: Neophodno je da se vakciniše još najmanje 220 hiljada građana

Na pitanje kada stižu ruske vakcine, Popović Samardžić ističe uskoro. Navodi i da zatvoreni prostori, tržni centri, gradski prevoz, tokom ljetnjih mjeseci predstavljaju glavni izvor zaraze

10331 pregleda 9 komentar(a)
Boje jutra- Popović Samardžić, Foto: Printscreen YouTube
Boje jutra- Popović Samardžić, Foto: Printscreen YouTube

Da bi Crna Gora stekla kolektivni imunitet protiv koronavirusa i novog delta soja, neophodno je da se vakciniše još najmanje 220 hiljada građana. U Crnoj Gori je u proces vakcinacije ušao gotovo svaki treći građanin. Dakle 31% je započelo proces vakcinacije, ili ga je okončalo. To jeste dobro, ali nije dovoljno. To je poručila Milena Popović Samardžić iz Instituta za javno zdravlje u našim Bojama jutra.

"I dalje moramo biti na oprezu, budući da je delta soj prisutan u zemljama regiona, dobre vijesti iz Velike Britanije je da osobe koje su obje doze vakcine primile, da je to efikasna zaštita. Međutim pokazuje i da osobe koje nijesu primile vakcinu, ili samo jednu dozu, nijesu zaštićene. Ovaj soj pokazuje vrlo virosku prenosivost. Jedna osoba može da zarazi mnogo veći broj ljudi, očekuje se mnogo veći broj oboljelih."

Na pitanje kada stižu ruske vakcine, Popović Samardžić ističe uskoro. Navodi i da zatvoreni prostori, tržni centri, gradski prevoz, tokom ljetnjih mjeseci predstavljaju glavni izvor zaraze.

Bonus video: