Mihaljević: Serija blagih zemljotresa znači smirivanje tla

"Znači da se zaista akumulirala jedna energija, možda da možemo da govorimo da poslije velikih zemljotresa u Italiji, da je prenesen taj tektonski pritisak na ovu stranu jadranske mikroploče, da je prosto ta energija na neki način sad, tj naponi, da su se akumulirali"

10890 pregleda 4 komentar(a)
Mihaljević, Foto: Printscreen
Mihaljević, Foto: Printscreen

Više manjih zemljotresa treslo je crnogosko tlo tokom prethodna tri dana. Epicentar najsnažnijeg potresa, koji su stanovnici crnogorskog, ali i hrvatskog primorja, osjetili u noći između petka i subote, nalazio se na dubini od oko 10 kilometara kod mjesta Kruševice, sjeverno od Herceg Novog.

Nakon toga, uslijedila su dva slabija potresa - prvi takođe u blizini Herceg Novog, a zatim i na teritoriji Podgorice.

"Ovo su uobičajene pojave smirivanja tla nakon zemljotresa. Nekad serija zemljotresa može ukazati na jači zemljotres, ili nakon nekog jačeg zemljotresa se javlja jedna serija koja paktično nastaje uslijed formiranja jednog novog ravnotežnog stanja stijena, znači, u principu smirivanja tla", kazala je Jadranka Mihaljević iz Zavoda za hidrometereologiju i seizmologiju.

Seizmolozi objašnjavaju da je, kada nakon snažnijeg, uslijede zemljotresi blažeg intenziteta, posrijedi takozvano pražnjenje seizmičke energije.

"Znači da se zaista akumulirala jedna energija, možda da možemo da govorimo da poslije velikih zemljotresa u Italiji, da je prenesen taj tektonski pritisak na ovu stranu jadranske mikroploče, da je prosto ta energija na neki način sad, tj naponi, da su se akumulirali. U svakom slučaju, to je jedna prirodna pojava koja ne podliježe jasnoj zavisnosti, ali svakako je trajna, tako da prosto treba biti svjestan te opasnosti od zemljotresa na širem području Balkana", objašnjava Mihaljević.

Šire područje Balkana je trusno, pa zemljotresi nisu rijetka pojava, ali ih je nemogućr predvidjeti. Moguće je međutim učiniti da se njihove posljedice, što manje osjete.

"Postoje proučavanja koja se zovu analize seizmičkog sadržaja i one su input za prevenciju zemljotresa kroz tehničke propise. Znači, za jednu organizovanu prevenciju i zaštitu od zemljotresa ondje gdje je zaista to vrlo efikasno, a to su građevinski propisi, prostorno planiranje i slično."

Koliko se o tome u Crnoj Gori decenijama vodi računa, najbolje ilustruje preizgrađenost naših gradova na primorju i dijela gradskih naselja u Podgorici.

Od zemljotresa 1979. očito nismo puno naučili.

Bonus video: