Mnogi strepe da će im isključiti struju, a ugostiteljski objekat duguje više od 22.000 eura i nesmetano radi

Televizija Vijesti imala je uvid u kopije računa, zaključno sa majem ove godine, zbog čega ju je zanimalo kako je moguće da EPCG toleriše ovoliko dugovanje

37788 pregleda 225 reakcija 40 komentar(a)
Račun za struju, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Račun za struju, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Nije mali broj onih koji strepe da će im zbog neplaćenih računa za struju, pokucati gosti iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i isključiti ih sa elektro mreže, zbog neizmierenih računa.

Sa druge strane, ovih dana smo svjedoci, o čemu Televiziji Vijesti pristižu i pisani dokazi, da pojedini ugostiteljski objekti nesmetano rade i pored toga što im dug za struju prelazi 22.000 eura.

Iz EPCG kažu da za potrošače imaju razumjevanja zbog pandemije i tvrde da je upravo to razlog zašto u poslednjih 15 mjeseci nijesu isključivali dužnike, bilo da je riječ o domaćinstvima, ili privredni subjektima.

Više od 22.000 eura - toliko za električnu energiju duguje jedan ugostiteljski objekat u Podgorici.

Televizija Vijesti imala je uvid u kopije računa, zaključno sa majem ove godine, zbog čega ju je zanimalo kako je moguće da EPCG toleriše ovoliko dugovanje.

U ekspresnom roku stigao je odgovor, ali sa drugačijim ciframa od onih na računima.

"Kupac posjeduje dva mjerna mjesta. Na jednom je dug 207, 20 eura. odnosno neplaćena je samo poslednja faktura, dok drugo mjerno mjesto ima dug od 9.607, 25 eura", kazali su iz EPCG 23. juna.

U EPCG napominju i da su ovom potrošaču od februara 2012. do aprila ove godine uputili više opomena, kao i da su do novembra 2019. izdali 22 naloga za isključenje sa elektro mreže, od kojih je realizovano šest.

Objašnjavaju ipak kako su sa ovim potrošačem prošlog ponedjeljka postigli dogovor o isplati duga do kraja sedmice, ne precizirajući kojom dinamikom će dug biti izmiren.

Nakon što im je Televizija Vijesti ukazala da posjeduje prepis računa i pitala zbog čega dvije i po godine tolerišu dugovanje, iz EPCG ovako odgovaraju:

"Dug koji je nastao, a koji navodite, upravo se stvara tokom krize izazvane pandemijom COVID 19. Napominjemo da od marta prošle godine, zbog navedene ekonomske situacije nijesmo vršili bilo kakva isljučenja ni firmama, niti domaćinstvima, te da su u tom periodu, uvećani određeni dugovi, koje sada pokušavamo da dogovorimo kako da ih naplatimo", rekli su iz EPCG 24. 06.2021.

Uz čuđenje zašto je Televiziji Vijesti interesantan baš ovaj potrošač, iz EPCG navode da ima onih koji duguju i više, ali na zahtjev Televizije Vijesti da dostave spisak najvećih dužnika – ugostiteljskih objekata, odgovor nije dobijen.

U dva odvojena odgovora, osim različiitog stanja duga, EPCG je saopštila i različite podatke o tome kad je poslednji put ovaj dužnik isključen sa mreže.

Prvi odgovor: 23. 06. 2021.: Poslednji put kupac je bio isključen 17.12.2018. godine

Drugi odgovor 24. 06. 2021. : Ovaj kupac je do sada isključivan 15 puta, a poslednji put to je bilo u aprilu 2019.godine.

O tome da li je ovaj dužnik ispunio poslednji u nizu dogovora, koji je postigao sa EPCG, zvaničan odgovor za sada Televizije Vijesti nije dobila.

Televizija Vijesti nezvanično saznaje da je do sada uplatio 10% duga od 12 hiljada eura, dok je onaj od oko devet hiljada ostao na istom nivou.

Iz EPCG kažu kako su svjesni da će u narednom periodu imati problema sa naplatom duga i navode da postoje i domaćinstva koja duguju po nekoliko hiljada eura.

Bonus video: