MANS poslije pola godine dobio podatke o trošenju novca iz budžeta, Spajić obećao da će ih objavljivati svakog mjeseca

"Jer smatramo da makar ta vrsta podatka ukoliko zaista postoji interes da se sakrije neki podatak zbog bezbjednosti država koji jeste opravdan, koji prate te štetnosti da makar informaciju o tome koliko novca je na taj način potrošeno je nešto što građani apsolutno moraju da znaju", kazao je

19621 pregleda 10 komentar(a)
Milovac, Foto: Printscreen
Milovac, Foto: Printscreen

Poslije uložene žalbe Agenciji za slobodan pristup informacijama, pola godine čekanja i javnog prozivanja, MANS je od Ministarstva finansija i socijalnog staranja dobio podatke o trošenju novca iz budžeta za vrijeme mandata nove Vlade.

"I negdje mi je žao što tek nakon ovakvog pritiska imamo ovakvu reakciju a da ona nije bila proaktivna od strane Ministarstva", kazao je Dejan Milovac iz MANS-a.

Reagujući na ovu primjedbu, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić obećao je putem Tvitera da će njegov resor ubuduće svakog mjeseca objavljivati podatke o državnoj potrošnji.

U MANS-u pozdravljaju najavu ministra međutim ističu da neke primjedbe još uvijek ostaju.

"Što su informacije koje po svojoj prirodi ne bi trebalo da budu tajne, proglašavane tajnim. Obećavano je da će se raskinuti sa tom praksom. Međutim, neki podaci koji se tiču samog Ministarstva finansija odnosno budžetskog konta - Upravljanje budžetom, su proglašeni za tajne", objašnjava Milovac.

Još jedna primjedba odnosi se na to da, osim toga što se skrivaju podaci o dobavljačima i datumima, podaci o iznosu nekih transakcija i dalje ostaju tajni, što je, kako kažu, neprihvatljivo.

"Jer smatramo da makar ta vrsta podatka ukoliko zaista postoji interes da se sakrije neki podatak zbog bezbjednosti država koji jeste opravdan, koji prate te štetnosti da makar informaciju o tome koliko novca je na taj način potrošeno je nešto što građani apsolutno moraju da znaju", kazao je.

Najčešće su sakrivene transakcije Agencije za nacionalnu bezbjednost i Ministarstva unutrašnjih poslova, što je, kako kažu, razumljivo. Ipak izostanak informacija o iznosu tih transakcija spriječava zainteresovanu javnost da provjeri da li je novac trošen u skladu sa zakonom.

Spajić je kazao da su oni objavili sve podatke koji se odnose na Ministarstvo finansija a koji su ranije bili tajni.

Kada su u pitanju podaci drugih institucija, poručio je da se treba njima obratiti sa zahtjevom da skinu oznaku “interno” sa određenih dokumenata, za šta će se kako kaže, i lično založiti.

Bonus video: