Nekoliko stotina bivših radnika i penzionera RTCG-a moraju da plate blizu pola miliona eura sudskih troškova

Od osamdesetih godina, radnici Emisione tehnike Radio-Televizije Crne Gore ulagali su po 5 odsto od plata da bi se podizali repetitori. Devedesetih se Emisiona tehnika pripaja Pošti, pa poslije Telekomu, koji se privatizuje. Radnici su smatrali da treba da dobiju udio tokom privatizacije pa su tužili Telekom i RTCG

22552 pregleda 7 komentar(a)
RTCG, Foto: Printscreen YouTube
RTCG, Foto: Printscreen YouTube

Nekoliko stotina bivših radnika i penzionera Radio televizije Crne Gore prolaze kroz agoniju jer zbog jednog izgubljenog sudskog spora moraju da plate nevjerovatnih blizu pola miliona eura sudskih troškova.

Plate i penzije su im blokirane i iščekuju izvršitelje a posljednja nada im je Ustavni sud. Tvrde da su kao građani diskriminisani i sumnjaju na korupciju u pravosuđu.

Od osamdesetih godina, radnici Emisione tehnike Radio-Televizije Crne Gore ulagali su po 5 odsto od plata da bi se podizali repetitori. Devedesetih se Emisiona tehnika pripaja Pošti, pa poslije Telekomu, koji se privatizuje. Radnici su smatrali da treba da dobiju udio tokom privatizacije pa su tužili Telekom i RTCG.

Jelica Pantović, bivša radnica RTCG je kazala da su mislili da imaju pravo na te vaučere, da su pokrenuli spor, oko njih 400, te da je taj spor vučen i rastezan 15-ak godina, "da bi onda mi, jedna grupa nas, odlučila da aktuelizuje taj spor. Bilo nas je 129 koji smo predali advokatskoj kancelariji Marković - Dragović i krenuli u taj spor"

Međutim, kada su izgubili spor, ostali su u čudu.

"Da treba da platimo troškove koji iznose 446 hiljada Telekomu i Televiziji, koje smo tužili. To nisu realni troškovi, to su naduvani troškovi, jer troškovi za održana suđenja, za odložena suđenja i žalbe iznose 5775 eura REZ 14:42 Kad se podvuče crta, onih 5775 postaje pola miliona eura", ističe Pantović.

Njih 129 sada ima blokirane račune na iznos od 6700 eura. Još nisu počeli da im skidaju novac, jer su uložili prigovor na izvršenje.

Prema njenim riječima, oni su 10. juna dobili poruke iz banaka da su im blokirani svi računi, penzije i plate.

O ovom problemu bilo je riječi i na prošloj sjednici Savjeta RTCG.

Iz Službe za opšte i pravne poslove RTCG, Irena Vešović objašnjava da su u pitanju sudski troškovi koji se odnose na troškove vođenja spora koji su za Radio televiziju Crne Gore 255.000, a na ime Telekoma 191.000 eura

"REZ Direktor je dao mogućnost da se to namiri u 36 jednakih mjesečnih rata, da se njihovi žiro računu razblokiraju, ta neka rata bi bila oko 70 i nešto eura", ističe Vešović.

S druge strane, dio radnika tvrdi da nije dao punomoćje advokatima, već da su u sve ovo uvučeni preko falsifikovanog papira, a kasnije su podnijeli i krivičnu prijavu.

"Vidio sam da su mi zaračunavali od prvog dana suđenja, iako niti sam dao punomoćje, niti sam učestvovao u postupku, užas jedan. Ko je kriv za sve ovo, ko će krivično da odgovara. Šećer sam dobio zbog ove nervoze, tužilaštvo nije htjelo ništa da pokrene", kazao je Miodrag Kaluđerović, takođe jedan od bivših radnika.

Ipak se nadaju rješenju ove zamršene situacije.

"Spremamo se da se obratimo ustavnom žalbom Ustavnom sudu, zato što smo mi kao građani diskriminisani", saopštila je Pantović.

Ona je poručila da se osjeća dvostruko pokradenom.

"Jedanput za ono što sam radila tamo i ostala bez vaučera, a sada pokradena i od crnogorskog pravosuđa...", zaključila je ona.

Bonus video: