vladin udar na švercere

Abazović: Ova Vlada nije švercerska niti će bilo kojeg švercera ili mafijaša štititi

"Ako se realizuje odluka, najveći krak švercerske hobotnice će biti prekinut zato što je Luka Bar čvorište šverca koji se decenijama dešava u Crnoj Gori"

13976 pregleda 7 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Odlukom da zabrani skladištenje cigareta u Luci Bar država bi iskazala odgovoran odnos prema građanima ali i međuarodnim partnerima i pokazala da na teritoriji Crne Gore nema više sigurne luke za šverc cigareta, poručuje potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, koji je i predložio ovaj potez.

"Ova Vlada nije švercerska niti će bilo kojeg švercera ili mafijaša štititi. I ja to odgovorno tvrdim i prva mjera koju preduzimamo u cilju suzbijanja toga jeste da smo dali nalog minsitarstvima finansija, kapitalnih investicija i unutrašnjih poslova da u roku od 15 dana urade analizu kako bi trajno zabranili skladištenje duvanskih proizvoda u slobodnoj zoni Luke Bar. Ako se realizuje odluka, najveći krak švercerske hobotnice će biti prekinut zato što je Luka Bar čvorište šverca koji se decenijama dešava u Crnoj Gori", rekao je za TV Vijesti Dritan Abazović

Analiza nadležnih ministarstava u naredne dvije sedmice trebalo bi da pokaže u kojoj mjeri bi zabrana skladištenja cigareta imala posljedice po državni budžet.

"Do tad će slobodna zona funkcionisati kao I do sad, bez ikakvih restrikcija. Da li će to imati neke negativne efekte po ekonomiju – vjerovatno hoće ali mi ako želimo da budemo zemlja vladavine prava moramo da omogućimo ljudima da rade fer biznis. Kompanije koje sada legalno uvoze cigarete, koje ne skladište u Luci Bar, već samo uvoz – izvoz, one će bez ikakvih restrikcija i dalje moći da rade svoj posao. Imamo ugovore sa par kompanija koje to skladište i treba da se kroz analizu vidi u kojoj je to mjeri", rekao je potpredsjednik Vlade.

Abazović kaže da neke analize pokazuju da je skoro 20 odsto švercovanih cigareta koje se distribuiraju na područje EU prelazi preko Crne Gore na šta je kao na ozbiljan problem u izvještajima o napretku ukazivala i Evropska komisija.

Na pitanje kako će ostale suzbiti ostale kanale šverca, Abazović kaže da ako ova odluka bude donijeta - to bi bio najveći udarac švercerima od 2006.

"Mi nemamo nijedno mjesto gdje mogu da pristupe brodovi takvih gabarita kao što je Luka Bar. Da li ima teritorijalnog šverca cigareta sigurno ga ima, da li su neke istrage u toku jesu, da li su neki pojedinci na meti jesu. Ovo je nastavak obećanja da ćemo na svakom mjestu pokušati da suzbijemo korupciju I organizovani kriminal", rekao je Abazović.

Policija je prije 15 dana upala u Luku Bar i izuzela dokumentaciju o cigaretama koje su tada pronađene ali više detalja o rezultatu akcije do danas nije poznato.