Na narednoj sjednici Administrativnog odbora o skidanju imuniteta više poslanika, Ivanoviću zbog afere Abu Dabi fond

Današnjoj sjednici, na kojoj je pokrenut postupak imenovanja predsjednika Državne izborne komisije, prisustvovali su poslanici DPS-a, što su pozdravile Demokrate

10748 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Za narednu srijedu zakazana je sjednica Aministrativnog odbora Skupštine na kojoj će se odlučivati o skidanju imuniteta za više poslanika vlasti ali i Petru Ivanoviću iz DPS-a zbog afere Abu Dabi fond.

Međutim, članovi tog Odbora, i iz vlasti i iz opozicije, i dalje ne žele da govore kako će glasati u ovim slučajevima.

Današnjoj sjednici, na kojoj je pokrenut postupak imenovanja predsjednika Državne izborne komisije, prisustvovali su poslanici DPS-a, što su pozdravile Demokrate.

Pet dana uoči sjednice Administrativnog odbora na kojoj će poslanici da odlučuju o ukidanju imuniteta za šest poslanika, članovi Odbora nisu bili raspoloženi da govore o tome kako će glasati o podnijetim zahtjevima tužilaštva, nezvanično navodeći da još nisu zauzeli stav unutar poslaničkih klubova.

Najveći fokus je na zahtjevima Specijalnog tužilaštva koje traži da se ukine imunitet poslaniku DPS-a Petru Ivanoviću zbog istrage o nepravilnostima prilikom raspodjele i trošenja novca od poljoprivrednog kredita iz Abu Dabi fonda, ali i poslaniku Demokrata Draganu Krapoviću, kog Tužilaštvo tereti da je organizovao pobunu tokom prošlogodišnjih sukoba vlasti i opozicije u Budvi.

Zahtjeve je Tužilaštvo podnijelo još 11. februara ali su oni tek sad došli na dnevni red Odbora.

U međuvremenu, na današnjoj sjednici Odbor je pokrenuo postupak za izbor predsjednika Državne izborne komisije, nakon što je bivši Aleksa Ivanović smijenjen odlukom Skupštine 17. juna.

"Da se više nikada ne dese pod partijskim direktivama da se donose odluke u DIK bez obzira ko bio vlast a ko opozicija", kazao je potpredsjednik Demokratske Crne Gore Vladimir Martinović.

Sjednici su prisustvovali i poslanici DPS-a što su pozdravile Demokrate.

"Očito da imamo na sceni da je Demokratska partija socijalista prekinula bojkot parlamenta", rekao je Martinović.

Prema riječima poslanika Demokratske partije socijalista u Skupštini Luiđa Škrelja "DPS je samo preskočila neke sjednice, lično iz odnosa većine prema nama, a o nikakvom bojkotu se nikada nije radilo. Nismo se vratili jer nismo nikud ni bili pošli"

Škrelja kaže da bojkot Parlamenta ostaje ukras Demokrata, koji u njega četiri godine nisu ulazili, na šta je reagovao Martinović.

"Nijeste bojkotovali plate koje dobijate od Skupštine Crne Gore", odgovorio je Martinović, na šta je Škrelja kazao da "ako mi mjesec dana nismo preskočili bankomat, vi ste četiri godine to radili"

Sjednici su prisustvovali i poslanici DF-a, iako je taj savez ranije takođe najavio bojkot Skupštine. Odbor je utvrdio pravo na naknadu po prestanku funkcije Aleksi Ivanoviću i bivšem poslaniku PZP-a Nebojši Medojeviću.

Bonus video: