Poljoprivrednici ne odustaju od protesta, najavili radikalizaciju u vidu prosipanja đubriva ili mlijeka po ulicama

Iz Unije stočara Crne Gore, Milko Živković kaže da su se izjasnili da ta dva centa nisu dovoljna i da je to na izvjestan način potcjenjivanje proizvođača mlijeka u Crnoj Gori

14156 pregleda 29 reakcija 29 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Vlada je juče i zvanično usvojila predlog da se proizvođačima mlijeka pomogne sa dodatnih 210 hiljada eura čime će im subvencionisati proizvodnju sa još dva centa, a taj novac, kako kažu, nije bio predviđen Agrobudžetom.

Tvrde i da je ukupna pomoć tom sektoru ove godine veća 12 i po posto u odnosu na prošlu.

Poljoprivrednike, koji su dva puta protestovali ulicama Podgorice, ova vijest nije obradovala. Ostaju pri ranijem zahtjevu da im se da pet centi subvencija i od protesta neće odustati ali ne otkrivaju više detalja.

"Vlada Crne Gore je usvojila predlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede o potrebi pružanja pomoći proizvođačima mlijeka koji predaju mlijeko mljekarama i sirarama i proizvođačima koji vrše preradu mlijeka na gazdinstvu, u iznosu od dva centa po litru za mjesec jun i jul 2021. godine", saopštili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Pomoć stiže zbog ogromnog rasta cijena stočne hrane ali nadležni očekuju da će se cijene stabilizovati do početka nove žetve u septembru. Ističu i da je podrška poljoprivrednicima ove godine bila veća nego prethodne za 12 i po posto.

"Podsjećamo da ukupna opredijeljena sredstva za govedarski sektor za tekuću godinu iznose 8,2 miliona eura a sa povećanjem iz dodatnih plaćanja, tj. plaćanja po grlu koja su uvećana 8-10 odsto, sa redovnim subvencijama od 10 centi po litru i sa usvojenim izdatkom koji je 210 hiljada eura u ovom trenutku, ukupna sredstva za sektor će biti cca 9, 2 miliona eura", navodi se u saopštenju ovog resora.

Očekivano, proizvođači mlijeka koji zahtijevaju da im se pomogne sa 5 centi po litru proizvedenog mlijeka od početka godine pa do stabilizacije cijena stočne hrane, nisu zadovoljni.

Iz Unije stočara Crne Gore, Milko Živković kaže da su se izjasnili da ta dva centa nisu dovoljna i da je to na izvjestan način potcjenjivanje proizvođača mlijeka u Crnoj Gori.

Od protesta neće odustati jer se, kako tvrdi, mora promijeniti odnos države prema poljoprivredi. Ističe da nije pravedno da poljoprivrednici budžetu doprinose sa 8 odsto dok iz njega dobijaju manje od 1 odsto realne pomoći.

"Tako da o daljim koracima javnost će biti obaviještena, mi sa protestima nećemo prestati, nemamo namjeru da rušimo Vladu, nemamo namjeru da rušimo ministre ali zaista imamo namjeru da sačuvamo poljoprivredu, da sačuvamo stočarsku proizvodnju, da sačuvamo mljekarski sektor", ističe Živković.

Poljoprivrednici su dva puta dolazili traktorima na proteste u Podgoricu a najavili su i radikalizaciju u vidu prosipanja đubriva ili mlijeka po ulicama.

Bonus video: