Sedam optužnica protiv Kneževića, niti jedna prvostepena sudska odluka

U toku su suđenja i zbog slučajeva "Karbon" i "Aerodromi", a optužnica protiv odbjeglog podgoričkog biznismena podignuta je i jer je preko tadašnjeg sekretara Vrhovnog tužilaštva Nenada Vujoševića dobijao podatke iz aktuelnih istraga.

15133 pregleda 8 komentar(a)
Knežević, Foto: Printscreen
Knežević, Foto: Printscreen

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) u više procesa označilo je Duška Kneževića kao organizatora kriminalne grupe koja je malverzacijama oštetila budžet za više stotina miliona eura.

Tužilaštvo još izviđa pojedine Kneževićeve poslove zbog čega se ne zna tačan iznos koji je Knežević, kako se sumnja, zaradio preko svojih kompanija, ali je za kratko vrijeme postao rekorder po broju optužnica.

"Protiv okrivljenog D.K., sudu je dostavljeno radi kontrole opravdanosti i zakonitosti sedam optužnica. Šest optužnica je u odnosu na okrivljenog D.K., potvrđeno, dok je jedna vraćena na dopunu istrage. Postupak kontrole opravdanosti i zakonitosti optužnice vodi se samo povodom jedne optužnice, dok je za potvrđene optužnice, postupak u fazi suđenja", kazali su iz Višeg suda.

SDT vodi istragu protiv Kneževića za pranje novca, organizovanje kriminalne grupe, utaju poreza, kao i obavljanje transakcija putem elektronske kupovine. Radi se o slučajevima banaka Atlas i IBM.

Istraga se vodi i protiv Kneževićevih najbližih saradnika.

U toku su suđenja i zbog slučajeva "Karbon" i "Aerodromi", a optužnica protiv odbjeglog podgoričkog biznismena podignuta je i jer je preko tadašnjeg sekretara Vrhovnog tužilaštva Nenada Vujoševića dobijao podatke iz aktuelnih istraga.

Međutim, za dvije i po godine, kada je pokrenut prvi postupak protiv Kneževića, pa sve do danas, još nema niti jedne prvostepene sudske odluke.

"Nije doneta nijedna presuda nego nije održan niti jedan glavni pretres. Jedini razlog za to je da Duško Knežević nije odgovoran za krivična djela koja mu se stavljaju na teret, već je u ovom slučaju jasan zaključak da se u ovom slučaju radi o političkim naručenim procesima. Mi imamo potvrdu ove konstatacije u samoj činjenici da je Komisija za žalbe Interpola ukinula tri potjernice protiv Duška Kneževića", kazao je Zdravko Đukanović, branilac Kneževića.

Đukanović tvrdi da su rijetki slučajevi u kojima Interpolova komisija za žalbe ukida potjernice.

"To se dešava samo u slučajevima kada Komisija kao drugostepeni organ Interpola utvrdi da je u nekom slučaju reč o očiglednom političkom progonu. Kod Duška Kneževića, Komisija za žalbe je došla do takvog zaključka", objašnjava Đukanović.

Pravni tim Kneževića podnio je više krivičnih prijava protiv protiv predsjednika države Mila Đukanovića i nekadašnjeg premijera Duška Markovića. Tužilaštvo je svaku od ovih prijava odbacilo kao neosnovanu.

Bonus video: