Sekulić: Ubrzo će građanima biti dostupan Digitalni COVID Sertifikat

"Sama jednostavnost korištenja zasnivaće se na QR kodu koji će biti vrsta zaštite, da bi zloubotrebe bile spriječene. Sertifikat može biti validan samo uz priloženi lični dokument, važeću ličnu kartu ili pasoš”

9402 pregleda 0 komentar(a)
Boje jutra, Foto: Printscreen YouTube
Boje jutra, Foto: Printscreen YouTube

Ubrzo će građanima biti dostupan Digitalni COVID Sertifikat koji će sadržati rezultate PCR testa na koronavirus, podatke o vakcinalnom statusu ili prethodno preležanoj infekciji, saopštio je u "Bojama jutra" na TV Vijesti Aleksandar Sekulić, direktor Direktorata za digitalno zdravlje u Ministarstvu zdravlja.

“Tokom jula će sve biti spremno i pušteno u rad. Sama jednostavnost korištenja zasnivaće se na QR kodu koji će biti vrsta zaštite, da bi zloubotrebe bile spriječene. Sertifikat može biti validan samo uz priloženi lični dokument, važeću ličnu kartu ili pasoš”, objasnio je.

Direktorat za digitalno zdravlje radi i na implementaciji softverskog rješenja - mobilne aplikacije koja će biti nosilac samog sertifikata.

“Cijeli proces i sertifikat se može koristiti na bilo kojem mjestu i u bilo kojem vremenu čak i na mjestu gdje nema interneta”, kazao je.

Sekulić je dalje pojasnio da će populacija, koja ne koristi pametne telefone, sertifikat moći preuzeti kod izabranog ljekara.

“Cilj je da postanemo dio sistema Evropskog sertifikata i da budemo spojeni na njihov sistem. Sertifikat će se najviše koristiti na putovanjima odnosno na samim graničnim prelazima. Ovo predstavlja sigurnost da smo vakcinisani, preležali Covid ili smo negativni na koronavirus”, objasnio je.

Bonus video: