Majić: Najteža dužnost je voditi brigu o krovnoj instituciji crnogorskog zdravstva koja je namijenjena liječenju djece

"Malo više imamo djece na Intezivnoj njezi. Bilo je nekoliko trauma koje su morale da se zbrinu , a imamo i djece koja imaju dosta komorbiditeta. Stomačni virus je aktivan tokom ljetnjeg doba s tim što je to uobičajena patologija"

2559 pregleda 2 komentar(a)
Boje jutra, Foto: Printscreen YouTube
Boje jutra, Foto: Printscreen YouTube

Najteža dužnost je voditi brigu o krovnoj instituciji crnogorskog zdravstva koja je namijenjena liječenju djece. Prvi planovi su razgovori sa mlađim kolegama da ne napuštaju posao jer nije samo materijalni rad u pitanju već opšti napredak, kazao je u “Bojama jutra” na TV Vijesti dr Velibor Majić, novoimenovani v.d. direktora Instituta za bolesti djece.

Dr Majić je istakao da trenutno najviše ljekara nedostaje Odjeljenju neonatologije.

“Imali smo slabiju obnovu kadra na tom odjeljenju i planirali smo specijalizacije i supspecijalizacije ljekara koji bi bili nadležni za naše najugroženije pacijente. Centar neonatologije je tradicionalno najopterećeniji dio sistema”, istakao je.

Dodao je da je trenutna popunjenost bolnice uobičajena za ovo doba godine.

"Malo više imamo djece na Intezivnoj njezi. Bilo je nekoliko trauma koje su morale da se zbrinu , a imamo i djece koja imaju dosta komorbiditeta. Stomačni virus je aktivan tokom ljetnjeg doba s tim što je to uobičajena patologija. Više zaziremo od salmonele koja zadaje težu kliničku sliku. Roditeljima savjetujemo da obrate pažnju gdje djeca uzimaju hranu i kako čuvaju namirnice jer su visoke temperature i hrana se relativno brzo kvari", kazao je.

Dr Majić je rekao da u Institutu za bolesti djece trenutno nema hospitalizovanih pacijenata koji su pozitivni na koronavirus, navodeći da je do sada nakon preležanog virusa 11 mališana bilo na intenzivnoj njezi.

“Imali smo vrlo ozbiljnih pacijenata. Bilo ih je 11, od toga sedmoro na Intezivnoj njezi. Uzrast od tri i po do 11 godina. To su bila zdrava djeca koja nisu ni znala da su bolovala Covid. Prvi slučaj smo imali u novembru gdje je došlo do upale srčanog mičića što je bila nepoznanica. Pohvale kolegama koje su prepoznale problem i dale adekvatnu terapiju pa sada nemamo djecu sa posljedicama”, istakao je.

Dr Majić u Institutu radi dvije decenije, od čega 17 kao dječji hirurg.

Bonus video: