Stanković pošao u penziju pa tražio da još godinu prima skoro 3.000 eura mjesečno

Bivši vrhovni državni tužilac prosječno je primao 3.850 eura mjesečno, od čega je kao v.d. VDT-a imao 2.922, a nepunih 930 eura kao predsjednik Tužilačkog savjeta

55157 pregleda 1528 reakcija 144 komentar(a)
Stanković, Foto: Boris Pejović
Stanković, Foto: Boris Pejović

Iako je prije gotovo mjesec otišao u staračku penziju, bivši vrhovni državni tužilac Ivica Stanković htio je da prima i jednogodišnju nadoknadu, po prestanku funkcije.

Televizija Vijesti saznaje da je Stanković krajem prošlog mjeseca, nakon što mu je Tužilački savjet konstatovao prestanak funkcije na kojoj je primao blizu 3.000 eura mjesečno, tražio da prima naknadu još godinu, u istom iznosu, pozivajući se na Zakon o zaradama u javnom sektoru.

Iz Tužilačkog savjeta Televiziji Vijesti su saopštili da Stankovićev zahtjev nije usvojen jer mu je radni odnos prestao po sili zakona.

"Na sjednici Tužilačkog savjeta nije usvojen zahtjev na koji se odnose Vaša pitanja, jer je imenovanom prestao radni odnos po sili zakona, ispunjenjem uslova za starosnu penziju", navodi ser u odgovoru Tužilačkog savjeta.

Nijesu, međutim, odgovorili je li odluka bila jednoglasna, te da li su ostali tužioci, uz penziju, tražili da primaju i jednogodišnju naknadu.

U zahtjevu, u koji je TV Vijesti imala uvid, Stanković navodi da je naknada vezana za prestanak funkcije, te proizlazi da nije važno što uporedo ostvaruje i pravo na penziju, jer on ne zna kada će mu Fond PIO donijeti rješenje o penziji.

Posljednji podaci iz Stankovićevog imovinskog kartona pokazuju da je dosadašnji šef tužilačke organizacije, na kraju prošle godine, raspolagao sa 135 hiljada eura.

Prošle godine prosječno je primao 3.850 eura mjesečno, od čega je kao v.d. VDT-a imao 2.922 a nepunih 930 eura kao predsjednik Tužilačkog savjeta.

Kao predsjednik Komisije za ocjenjivanje Tužilačkog savjeta prošle godine primio je ukupno oko 2.150 eura, a kao član Komisije za polaganje pravosudnog ispita Ministarstva pravde 463 eura.

U februaru prošle godine primio je i 4.955 eura na osnovu povraćaja viška poreza. Prijavio je da ima i 2.355 eura potraživanja na ime eksproprijacije.

Osim gotovo 56.000 eura gotovine, Stanković je prijavio i 80.000 kao pokretnu imovinu, od toga više od trećine, odnosno oko 28.000, čini stambeni kredit Vlade pod povoljnim uslovima, a manji djelovi su nasljedstvo i prodaja imovine u blizini Nikšića.

Stanković je vlasnik stana od 78 kvadrata, polovine porodičnog objekta od 36 metara kvadratnih, kao i polovine od oko 77.000 kvadrata zemljišta.

Bonus video: