Jokić: Što se turizma tiče Kotor je na 60% u odnosu na 2019. godinu

"Ove godine grad nema novca za kapitalne investicije, jer za godinu dana prethodne vlasti je, kaže, pojedeno 5,6 miliona eura rezervi koje su ostavljene u rezervi na računu 2019. godine. No, to neće uticati na turističku sezonu, jer najave ohrabruju"

3161 pregleda 3 komentar(a)
Boje jutra, Foto: Printscreen YouTube
Boje jutra, Foto: Printscreen YouTube

U Kotoru je epidemiološki aspekt pod kontolom, a što se turizma tiče, grad je negdje na 60% u odnosu na 2019. godinu, kazao je gostujući u Bojama jutra, predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić.

On je istakao da je na računu opštine zatekao 350 hiljada eura, i da tek sada vide znake ekonomskog oporavka.

“Ono što pravi problem jeste politika granica EU prema Crnoj Gori. Bez obzira što smo na zelenoj listi svaka od država ima pravo da tu politiku shodno svojim pravilima i tu imamo problem koji nam broj izletnika smanjuje u odnosu na 2019. Moja su očekivanja da ćemo brzo i u Italiji i u drugim zemljama EU biti skinuti sa tih lista zemalja koje su pod epidemiološkim rizikom i da će ti brojevi početi da rastu, i da ćemo imati prve kruzere u gradu u nekom ozbiljnijem broju”, naveo je.

Jokić je naveo da je grad Kotor spreman da pruži bilo kakvu zdravstvenu uslugu kako turistima, tako i domaćim gostima.

“Imamo dobru saradnju sa zdravstvenim ustanovama u gradu. Svi turisti kojima je potreban PSR test za povratak u svoju zemlju,a da li je to iz Tivta, Kotora ili Herceg Novog oni svojePSR testove rade u Kotoru u Domu zdravlja. Što se tiče bolnice i ona opremljena. Tokom ove krize smo uspjeli da obezbijedimo sredstva za izradu gasne stanice u bolnici. Danas imamo 140 ležećih mjesta centralnog kiseonika. Ukoliko bi se neki turista zarazio virusom, Kotor je spreman da pruži svaki vid usluge za liječenje. Turisti nema potrebe da strahuju.”

Predsjednik Opštine Kotor navodi da ove godine grad nema novca za kapitalne investicije, jer za godinu dana prethodne vlasti je, kaže, pojedeno 5,6 miliona eura rezervi koje su ostavljene u rezervi na računu 2019. godine. No, to neće uticati na turističku sezonu, jer najave ohrabruju.

“Što se tiče bookinga za mjesec jul i avgust su zaista dobre, I negdje je naša nada da će donijeti novu vrijednost, a da li će to biti 60% ili više vidjećemo. Najbitnije da nismo imali situaciju kao prošle godine kada je Vlada zatvorila sve granice i napravila jednu pogrešnu kampanju. Ove godine je drugačiji metod gdje su granice otvorene a turisti imaju apsolutnu medicinsku uslugu, a I PSR testove zbog analizak oja im je potrebna za povratak u svoju državu. Jul avgust I septembar čini glavninu turističkog prometa u Crnoj Gori tokom godine. “

Bonus video: