Dotok iz izvorišta Bolje sestre smanjen sedam puta: Upitno snabdijevanje primorja u narednim godinama

Beogradska firma Energoprojekt Hidroinženjering nedvosmisleno utvrdila da je pad izdašnosti direktna posljedica nelegalne eksploatacije šljunka iz korita rijeke Morače, kao i radova na regulaciji te rijeke.

17138 pregleda 3 komentar(a)
Izvorište Bolje sestre, Foto: Printscreen
Izvorište Bolje sestre, Foto: Printscreen

Izdašnost vodoizvorišta Bolje sestre, iz kojeg se snabdijeva primorje, smanjena je sa 2.660 litara po sekundi iz 2005. godine na 334 litra u 2020.

Ministar ekologije Ratko Mitrović je 15. juna saopštio da je beogradska firma Energoprojekt Hidroinženjering nedvosmisleno utvrdila da je pad izdašnosti direktna posljedica nelegalne eksploatacije šljunka iz korita rijeke Morače, kao i radova na regulaciji te rijeke.

Kao što je TV Vijesti zabilježila, uprkos zabrani, sa obale Morače bageri i kamioni i dalje nesmetano odnose milione kubika šljunka.

"Eksploatacija šljunka iz korita rijeke Morače je definitivno, 100 posto uticala na izvorište Bolje sestre i na lokalne podzemne vode", kazao je mještanin Grbavaca Blažo Mirotić.

Novi odbor direktora Regionalnog vodovoda je 2. jula smijenio direktora Gorana Jevrića upravo zbog ovog problema. Jevrić, inače kadar DPS-a, brani se da je riječ o političkim optužbama nove vlasti te da je preduzimao sve mjere kako bi zaštitio izvorište od nelegalnih radova na Morači.

Novi direktor Josip Đurašković za našu televiziju kaže da će uraditi sve kako bi spriječio dalji pad izdašnosti.

"Bojim se da se više nikad neće vratiti ona izdašnost koja je bila prije 2010. godine ali ono što je naše da pokušamo da sačuvamo ono što imamo i da uradimo sve što je u našoj moći da saniramo štetu”, kazao je Đurašković.

Hidrolog Darko Novaković, koji je radio prva istraživanja o izdašnosti izvorišta, međutim tvrdi, da zaključci koji pad dotoka vode dovode u vezu sa nelegalnim radovima na Morači, ne mogu biti pouzdani.

"Nije dokazan uticaj rijeke Morače, nije definisan bolje da kažem, nemamo ni poslije 15 godina definisan sliv izvorišta dakle nemamo prostor na kome se formira ta voda preko koga teče do samog mjesta isticaja, onda prosto, svako zaključivanje o uzrocima pada izdašnosti, možemo tretirati samo kao pretpostavku", smatra Novaković.

On smatra da pad izdašnosti treba posmatrati odvojeno od problema eksploatacije šljunka.

"To nema značajan uticaj, ne pravdajući eksploataciju šljunka i devastaciju prostora, to je sasvim druga problematika”, kaže Novaković.

Ipak, novi direktor bliži je stavu stručnjaka iz Beograda a to ilustruje i ovim podatkom.

"Kad je počela eksploatacija šljunka i regulacija korita, to vrijeme pada izdašnosti se neposredno dešava tačno u tom, kada se krenulo u taj projekat."

U ministarstvima ekologije i poljoprivrede tvrde da nisu nadležni za to što se šljunak nemilice vadi iz Morače.

Iz Uprave za vode su kazali da te odgovore treba tražiti u policiji i tužilaštvu.

"Svako ko se u ovom momentu tamo nađe krši zakon a ja mislim da to uopšte nije teško ustanoviti da se vrlo lako može tome stati na kraj, samo ako ima volje”, tvrdi Đurašković.

U međuvremenu barski vodovod koji se dijelom snabdijeva i sa izvorišta Bolje sestre, apelovao je na građane da racionalnije troše vodu jer bi moglo doći do restrikcija.

Iz Regionalnog vodovoda ipak poručuju da će ove sezone biti dovoljno vode za sve opštine ali da li će tako biti i narednih godina - nije izvjesno.