U ponedjeljak ističe rok za smjenu direktora škola i vrtića: Hoće li prosvjeta i dalje biti u kandžama politike?

Iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta nisu odgovorili Televiziji Vijesti da li su izvršene sve ove smjene za koje su ranije tvrdili da su neophodne jer je DPS zloupotrebljavao škole u političke svrhe.

22521 pregleda 8 komentar(a)
Detalj iz jedne škole, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Detalj iz jedne škole, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Sjutra ističe rok do kojeg treba da budu smijenjeni direktori i pomoćnici direktora svih škola i vrtića u Crnoj Gori, koji su postavljeni u doba vlasti Demokratske partije socijalista (DPS).

Na njihova mjesta biće postavljeni vršioci dužnosti, a potom raspisani konkursi za nove direktore.

Iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta nisu odgovorili Televiziji Vijesti da li su izvršene sve ove smjene za koje su ranije tvrdili da su neophodne jer je DPS (Demokratska partija socijalista) zloupotrebljavao škole u političke svrhe.

Međutim, mnogi tvrde da i nova vlast nastavlja istim stopama i da će na čelo obrazovnih ustanova postaviti svoj kadar, a prosvjeta i dalje ostati u kandžama politike.

Svoje kancelarije nekom drugom će sjutra ustupiti 400 direktora osnovnih i srednjih škola i vrtića i oko 600 njihovih pomoćnika.

Neki će ih možda i zadržati ali u svojstvu vršioca dužnosti (v.d.).

To je predviđeno izmjenama Zakona o opštem obrazovanju za koji nova vlast tvrdi da će omogućiti depolitizaciju obrazovnih ustanova na čijem čelu je, kako kažu, isključivo bio partijski kadar bivše vlasti koji je kršio propise u svom radu.

"Imenovanje novih direktora javnih ustanova izvršiće se bez izuzetka. Bez izuzetka, u skladu sa zakonom. Transparentno, po jasnim kriterijumima. Bez partijske knjižice u konkursnoj dokumentaciji. Bez krstića, čekova, tikova i tako dalje", rekla je Vesna Bratić ministarka prosvjete, nauke, kulture I sporta 31. maja ove godine.

Iz Ministarstva prosvjete, nauke kulture i sporta nisu odgovorili Televiziji Vijesti da li su već smijenjeni svi bivši direktori i postavljeni vršioci dužnosti te kada se može očekivati raspisivanje konkursa za nove direktore.

Televizija Vijesti je nadležne u tom ministarstvu pitala, na koji način će utvrđivati ko je kršio zakon i etiku i hoće li oni biti procesuirani, te da li će novi direktori, biti osobe bliske partijama u vlasti.

Na odgovore je Televizija Vijesti čekala dvije sedmice, a do početka današnjh Vijesti u pola sedam ih nije dobila.

Opozicija je oštro kritikovala "sječu" direktora poručujući da se radi o neviđenom revanšizmu.

I mnogi drugi dovode u pitanje stav da su baš svi dosadašnji direktori loše radili i da moraju biti smijenjeni.

"Mislim da dosadašnjim direktorima koji su savjesno i posvećeno obavljali svoje poslove mogu do kraja svog mandata po zakonu da ostanu na toj funkciji I da njihovo imenovanje nije neophodno", rekla je Snežana Kaluđerović iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

"Uz trule jabuke stradaće i mnogo dobrih i kvalitetnih kadrova koji su započeli puno projekata u obrazovnom sistemu na tim rukovodećim mjestima", kazao je Slobodan Savović iz Sindikata prosvjete.

U Prosvjetnoj zajednici Crne Gore, koja okuplja profesore i nastavnike škola, tvrde da i nova vlast već nastavlja stopama bivše i da se sprema da postavi direktore isključivo po partijskom ključu.

"Bila je podjela. Nezakonita podjela škola. Imali su politički prvaci, odnosno najbitniji politički subjekti koji imaju većinu naravno, očito Demokratski front, imali su na stolu spisak škola i krčmili su škole onako kako im to dozvoljava odnos snaga u parlamentu", kazao je Krsto Vuković, predsjednik Prosvjetne zajednice Crne Gore.

Vuković je profesor u srednjoj školi "Danilo Kiš" u Budvi i prijaviće se za novog direktora.

Smatra i da ni ovog puta na čelu ustanova neće biti sposobni i stručni ljudi već isključivo partijski vojnici.

"Konkretno mogu da kažem za Budvu. DF je izabrao srednju mješovitu školu "Danilo Kiš" i novu osnovnu školu, URA je tražila ustupak od Demokrata za osnovnu staru školu "Stefan Mitrov Ljubiša", a na kraju je Demokratama ostala muzička škola i osnovna petrovačka", rekao je Vuković.

Ako je glavni cilj izmjena Zakona zaista bio depolitizacija i profesionalizacija u obrazovnim ustanovama, sve ovo je trebalo da se uradi drugačije, zaključuju sagovornici Televizije Vijesti.

Bonus video: