Radulović: Brojna odjeljenja KCCG prilično popunjena jer nadoknađujemo liste čekanja

"Godinu i po dana nije bilo operacija kod hladnih vrsta pacijenata, to hladno znači da nisu hitni i da mogu da sačekaju, a na Kardiohorurgiji ćemo znatno smanjiti broj čekanja”, kazala je Radulović

6599 pregleda 10 komentar(a)
Radulović, Foto: Printscreen
Radulović, Foto: Printscreen

Brojna su odjeljenja koja sad imaju prilično popunjen kapacitet jer se sada trudimo da nadoknadimo sve liste za koje smo imali za različite procedure u Kliničkom centru. Svi znamo da je to aktuelna priča o listi pacijenata koji su čekali na koronarografiju i sada ih u najvećoj snazi odrađujemo tako da jesu popunjeni kapaciteti, kazala je direktorica Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Ljiljana Radulović.

Istakla je da su posebno popunjene Klinike za kardiologiju, kardiohirurgiju, cijela Interna klinika, klinika za neurologiju, ortopedija koja nadoknađuje listu pacijenata koji su čekali...

Zbog epidemije, većina ljekara radila je bez prekida i odmora, zato sada mnogi koriste slobodne dane što, ističe Radulović, dominantno utiče na broj sati koje doktori obavljaju.

“Imamo veliku listu čekanja pacijenata za koronarografiju gdje smo ih preko 450 uradili za posljednjih mjesec i po dana tako da se sada odrađuje hitna koronarografija za jun mjesec. Ne zaboravimo da je pandemija trajala godinu i par mjeseci i da su to bile liste od 800 pacijenata koje sad moramo da odrađujemo. Ortopedija je kod nas bila za kovid pacijente, dok je nekovid ortopedija bila u Risnu. Na hladnoj listi se nalazi nekih 77 pacijenata, dok se na hitnoj listi nalaze oko 65 pacijenata na kardiohirurgiji. Godinu i po dana nije bilo operacija kod hladnih vrsta pacijenata, to hladno znači da nisu hitni i da mogu da sačekaju, a na Kardiohorurgiji ćemo znatno smanjiti broj čekanja”, kazala je Radulović.

Navodi i da će, izvjesno, ova zdravstvena ustanova biti posljednja adresa sa koje će korona izaći.

“KCCG je ustanova koja liječi najteže pacijenet, oni zahtijevaju najduže liječenje. Kovid nosi posljedice u smislu vaskularnih i kardioloških dešavanja. Ranije smo imali jedan profil pacijenata dok sada imamo dopunski broj pacijenata, a to su ustvari posljedice od prethodne kovid infekcije. Tu nije problem lista čekanja već i raspiratorna stabilnost samog pacijenta. U KCCG i dalje postoji kovid centar, tj. dio hematologije nekadašnje koja pripada Internoj klinici gdje smo postavili 21. postelju i pola kapaciteta Infektivne klinike jer na svu sreću ona sada radi sa nekovid pacijentima gdje imamo deset postelja.”

Radulović je istakla i da su u posljednja dva mjeseca KCCG napustila dva radiologa, te da dosta kvalitetnog kadra još uvijek fali. U toku je veliki konkurs sa 46 specijalizacija.

“Kada bismo sagledali broj i vrstu aparata koje imamo mogli bismo reći da imamo zadovoljavajuću aparaturu, ali kad sagledamo starost, koliko se kvare i koliko je skupa popravka, rekli bismo da nam dosta toga nedostaje. Skener i angio-sala je nešto što bi bilo goreće za popravku", kazala je.

Najavila je i otvaranje PCR laboratorije koja će pripadati Institutu za patologiju.

"Aparat je stigao prije tri sedmice, čekamo jedan sitniji inventar koji je neophodan još koji će stići za manje od deset dana i na kraju ćemo imati PSR laboratoriju”, zaključila je.

Bonus video: