Novi sastanak parlamentarne većine zakazan za 19. jul

Lider Ujedinjene Crne Gore kazao je da su u opticaju, izbor nove Vlade, uz izglasavanje nepovjerenja aktuelnoj, za šta se zalaže DF, ili rekonstrukcija Vlade Zdravka Krivokapića, što je bliže ostalima

33950 pregleda 38 reakcija 38 komentar(a)
Sa posjednjeg sastanka predstavnika parlamentarne većine, Foto: Savo Prelević
Sa posjednjeg sastanka predstavnika parlamentarne većine, Foto: Savo Prelević

Nova – treća runda razgovora parlamentarne većine o rješavanju krize vlasti zakazana je za ponedjeljek, 19. jul.

To je TV Vijesti saopštio lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, koji će organizovati treći sastanak i za koji smatra da će biti odlučujući.

Kaže da će se svi prvo izjasniti jesu li za novu vladu, a potom jesu li za rekonstrukciju, dodajući da je protiv vanrednih izbora.

Lider Demokrata Aleksa Bečić smatra i da bi u finale ovih razgovora trebalo da se uključi i premijer Zdravko Krivokapić.

"U ponedjeljak, 19. jula i vrlo mi je jasno kako treba koncipirati ovaj treći sastanak, po meni i odlučujući. Ukoliko se uzaludno sastajete tri puta, teško da će vam se posrećiti četvrti put. Suština je u sljedećem - moramo se odmah dogovoriti da odluke donosimo konsenzusom. Bilo koji glas protiv bilo kojeg rješenja, znači da rješenje više ne igra, da nije u opticaju", rekao je Danilović za TV Vijesti."

A u opticaju je, kaže lider Ujedinjene, izbor nove Vlade, uz izglasavanje nepovjerenja aktuelnoj, za šta se zalaže DF, ili rekonstrukcija Vlade Zdravka Krivokapića, što je bliže ostalima.

"To će biti moje insistiranje, da se ne iscrpljujemo, nego da redom odlučimo – jesmo li svi za izbor nove vlade – nijesmo, o tome dalje ne možemo pričati. Jesmo li svi za rekonstrukciju – jesmo pod određenim uslovima – to će biti na stolu. Onda, naravno, nakon što se mi dogovorimo, treba razgovarati sa premijerom i predstaviti mu zahtjeve onih koji su i ovu Vladu izabrali", rekao je Danilović.

I lider Demokrata i predsjednik Skupštine Aleksa Bečić očekuje da se do konačnog dogovora dođe u dijalogu s premijerom.

"Premijer, svakako da bi imali uspješno finale ovoga procesa mora da u određenoj fazi i biti sudionik i učesnik samog dijaloga. Jer stanovište Demokratske Crne Gore je potpuno jasno i nepromijenjeno da je rješenje ove složene političke situacije u rekonstrukciji i osnaživanju ove 42. Vlade Crne Gore do koje bi došli uz saglasnost dvije strane, parlamentarne većine i Vlade, odnosno premijera", rekao je Bečić.

Danilović poručuje da, ako bude dogovora, sve treba sprovesti u rekordno kratkom roku

"To vrijeme se mjeri nedjeljema, ukoliko postoji dobra volja i ukoliko se međusobno dogovorimo, i ukoliko potom nađemo zajednički jezik sa predsjedikom Vlade, sve to možemo završiti u periodu od 30 dana. Ako nema dogovora ni oko jednoga, ni oko drugoga - kako će se raspisati novi izbori neka razmišlja svak kako želi"

Danilović tvrdi i da u ovom trenutku nema uslova za održavanje vanrednih izbora jer, između ostalog, nije promijenjeno izborno zakonodavstvo, a nije konstituisano ni tužilaštvo po novim propisima.

Bonus video: