Veličković: Zahtjevi poljoprivrednika neutemeljeni i ispolitizovani

"To su problemi sistemske prirode, problemi koji su nastali kroz dugi period vladavine prethodnog režima i treba vremena da se ti sistemski problemi otklone"

9760 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić će nakon praznika odrediti datum sastanka sa poljoprivrednicima koji već neko vrijeme insistiraju na razgovoru sa njim i premijerom Zdravkom Krivokapićem.

Spajić je juče saopštio da će se sastati sa poljoprivrednicima i to nakon što su oni drugi put u 15 dana protestovali ispred zgrade parlamenta tražeći da se mljekarima isplati pet centi subvencija po litru proizvedenog mlijeka od početka godine, do stabilizacije tržišnih cijena.

Na protestu je ponovljen zahtjev za smjenu ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandra Stijovica zbog, kako kažu, ignorantskog odnosa prema poljoprivrednicima.

Iz Ministarstva su, gostujući u Bojama jutra na TV Vijesti, odbacili njihove zahtjeve.

"Jer su neutemeljeni, rekao bih ispolitizovani. To su problemi sistemske prirode, problemi koji su nastali kroz dugi period vladavine prethodnog režima i treba vremena da se ti sistemski problemi otklone", rekao je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Nebojša Veličković.

Vlada je ranije izdvojila dva centa po litru mlijeka za jun i jul, sa obrazloženjem da toliko imaju u budžetu. Poljoprivrednici su još ranije tražili i povraćaj akcize za gorivo a Vlada radi na rješavanju tog problema.

"I kad to završimo, moći ćemo da idemo ka Ministarstvu finansija da se vrši povraćaj akciza za poljoprivredne proizvođače, ali i tada kada su bile cijene goriva u 2019. godini više nego sada, nismo vidjeli najveći broj ovih ljudi da su protestovali. Dakle, isključivo politikantstvo", rekao je Veličković.

A nakon velike štete na farmi koza "Miljanić" kod Nikšića i u kompaniji Agromont koja proizvodi jaja, iz Ministarstva apeluju na poljoprivredne proizvođače da osiguraju objekte i proizvodnju, u čemu će im taj resor pomoći kroz sufinansiranje.

Bonus video: