Gavranović Mandić: Važno da roditelji prihvate vakcinaciju kao vid zaštite sebe, svojih roditelja i svoje djece

"Ako se nastavi ovakav trend bićemo u opasnosti da se neke bolesti vrate i ugroze mališane, a to su bolesti koje mogu ostaviti trajne posljedice po njihovo zdravlje"

3829 pregleda 0 komentar(a)
Boje jutra, Foto: Printscreen YouTube
Boje jutra, Foto: Printscreen YouTube

"Do sada je u Crnoj Gori bilo zaraženo oko 10 000 djece što odgovara stopama u drugim zemljama, ali treba napomenuti s obzirom da dolazi novi delta soj, da je njegova moć prenosivosti veća, da će vjerovatno i veći broj djece biti uključen u tu inficiranu grupu", kazala je imunološkinja KCCG, Marija Gavranović Mandić, gostujući u Bojama jutra.

Marija Gavranović Mandić navodi da je jako važno da roditelji prihvate vakcinaciju kao vid zaštite sebe, svojih roditelja, a u prvu ruku svoje djece.

"Vrlo je jasno i dokazano, imamo primjere i u praksi, da je korona ostavila fatalne posljedice na ljude koji su imali hronične bolesti, to isto važi i za djecu, koja imaju hornična oboljenja, poput dijabetesa, ili su zbog nekog drugog stanja ugroženi, u smislu nižeg funkcionisanja imunskog sistema."

Imunološkinja ističe i da je pandemija odložila obaveznu, redovnu vakcinaciju, jer su roditelji izbjegavali zdravstvene ustanove zbog virusa.

"Ako se nastavi ovakav trend bićemo u opasnosti da se neke bolesti vrate i ugroze mališane, a to su bolesti koje mogu ostaviti trajne posljedice po njihovo zdravlje. "

Bonus video: