Bećić predlaže sve lokalne izbore u jednom danu, DF i opozicija se ne oglašavaju

“Ovaj narod je generalno sluđen više od izbora i od tenzija i mi se zalažemo da mir i stabilnost vratimo. Ja ne vidim drugi način osim da se objedinjavaju ti izbori i GP URA smatra da je to jedini mogući pravac i to su preporuke i evropske direktive da se smanje tenzije i konstantna nestabilnost u našoj državi"

44189 pregleda 613 reakcija 68 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić predložio je da se naredne godine istovremeno održe lokalni izbori u 17 opština kako država ne bi konstantno bila u vanrednom političkom stanju I kako bi se spustile višegodišnje tenzije. Bečić je ovu inicijativu formalizovao prije dva dana kada je Skupštini podnio Predlog dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi.

,,Ako ništa ne promijenimo u našem zakonodavnom okviru, to znači da ćemo do kraja maja ili početka samog juna, imati najmanje 4 odvojena izborna procesa na lokalnom nivou”, kazao je Bečić.

Lokalni izbori trebalo bi da budu održani krajem godine na Cetinju, u Mojkovcu i Petnjici, početkom naredne u Ulcinju, pa onda i u Beranama a onda na proljeće u još 12 opština, među kojima je i Podgorica. Bečićevim predlogom produžio bi se mandat lokalnoj vlasti u prvih 5 opština do proljeća, kada bi se održali izbori u 17 I eventualno I u Tuzima, ako bi tamošnji lokalni parlament sam sebi skratio mandat.

Lider SNP-a Vladimir Joković kazao je našoj Televiziji da mu je prihvatljiv predlog da svi ovi lokalni izbori budu održani u jednom danu, a istog su stava i u URI.

“Ovaj narod je generalno sluđen više od izbora i od tenzija i mi se zalažemo da mir i stabilnost vratimo. Ja ne vidim drugi način osim da se objedinjavaju ti izbori i GP URA smatra da je to jedini mogući pravac i to su preporuke i evropske direktive da se smanje tenzije i konstantna nestabilnost u našoj državi. Moramo naći konzenzus i dijalog da se dođe do toga rješenja da nađemo mjeru kompromisa i shvatimo da je ovo potreba, a ne nečiji hir”, kazao je potpredsjednik GP URA Goran Đurović..

Partije opozicije koje smo kontaktirali ovim povodom još nemaju konačan stav. Iz SDP-a su nam kratko saopštili da je parlament u blokadi, te da nisu ni razgovarali o tome dok iz DPS-a nisu odgovarali na naša pitanja. Šta o svemu misle, ovih dana nisu govorili ni iz DF-a, koji je bojkotovao sastanak dijela vlasti I opozicije na kojem je Bečić prvi put iznio svoju ideju.

S druge strane, profesor Đorđije Blažić tvrdi da za sada ne postoji osnov za ukrupnjavanje izbornog procesa.

"“Ne znam kako bi moglo doprinijeti smanjenju političkih tenzija, iskren da budem. Ovdje je očigledno intencija jedna – da avgustovski izbori od prošle godine se sada reflektuju i na lokalne izbore. Ja ne vidim drugi razlog racionalne prirode, to je politički razlog, to nije sistemski razlog uopšte”, kazao je Blažić.

Blažić ističe i da lokalna samouprava samostalno funkcioniše, te da je za ovakve zakonske izmjene potrebno debelo obrazloženje.

“Ako žele da idu u tom pravcu, u obrazloženju zakona se moraju dati jaki argumenti za nešto tako. Zakonodavac mora da obrazloži koji su to razlozi opravdane prirode da se ide na vanredne izbore”. kazao je Blažić.

U nastavku dijaloga između vlasti i opozicije koji je zakazan za početak avgusta sigurno će se razgovorati i o tome.

Bonus video: