Četiri mjeseca nisu bila dovoljna da se okonča istraga o nabavci opreme za nadzor granice

Za okončanje ovog dijela postupka neophodno je saslušanje osumnjičeih koji nijesu državljani Crne Gore, zbog čega je neizvjesno do kada će slučaj biti u rukama tužilaštva

14226 pregleda 6 komentar(a)
Granični prelaz, Foto: Printscreen
Granični prelaz, Foto: Printscreen

Četiri mjeseca nijesu bila dovoljna da Osnovno tužilaštvo u Podgorici okonča istragu pokrenutu nakon što su javno objelodanili da su došli do čvrstih dokaza da je grupa u kojoj su i članovi Tenderske komisije Ministarstva unutrašnjih poslova navodno pronevjerila više od milion eura iz donacije Evropske unije, prilikom nabavke opreme za elektronski nadzor državne granice.

"U dosadašnjem toku postupka, saslušani su pojedini osumnjičeni, prikupljeni određeni personalni, pisani i elektronski dokazi, ali još uvijek nijesu prikupljeni svi raspoloživi dokazi potrebni za donošenje odluke”, kazao je tužilac Vukas Radonjić.

Za okončanje ovog dijela postupka neophodno je saslušanje osumnjičeih koji nijesu državljani Crne Gore, zbog čega je neizvjesno do kada će slučaj poznat kao "Granica" biti u rukama tužilaštva, odnosno kada se može očekivati odluka o optužnici.

"Krivična prijava je podnijeta i protiv pravnog lica iz Srbije i odgovornog lica u pravnom licu koje je dobilo posao na tenderu. Postoje osnovi sumnje da je odgovorno lice ove firme u više navrata dalo mito određenom članu komisije za vršenje stručnog nadzora kako bi opremu koju je dobavljač isporučio ocijenio ispravnom", kazao je Radonjić u martu ove godine.

Da oprema nije ispravna utvrdilo se tek nakon njenog montiranja.

"Jer je tražena oprema od strane nekog italijanskog proizvođača, a dostavljena je oprema jeftinijeg kineskog proizvođača na kojem su bili žigovi italijanskog proizvođača.”

Iz MUP su ranije gotovo svakodnevno najavljivali da je ovo samo jedna u nizu pronevjera koje su počinjene prethodnih godina, ali ipak do danas je ostala jedina koju su objelodanili.

Bonus video: