Joksimović: Stanje kvaliteta vode dobro, ali zabrinjava količina otpada u moru

"Što se tiče Jadranskog mora, on ima neki svoj prirodni fenomen samočišćenja što je zapravo dobro, velike su dubine na putu Bar - Bari I do 1 300 metara i struje su mnogo jake"

2948 pregleda 0 komentar(a)
Boje jutra, Foto: Printscreen YouTube
Boje jutra, Foto: Printscreen YouTube

Gostujući u Bojama jutra na TV Vijesti direktor Instituta za biologiju Aleksandar Joksimović istakao je da je stanje kvaliteta vode dobro, ali da zabrinjava količina otpada u moru.

,,Mora su opterećena svim vrsta otpada počevši od plastike, mikroplastike, ljudskih aktivnosti. Što se tiče Jadranskog mora, on ima neki svoj prirodni fenomen samočišćenja što je zapravo dobro, velike su dubine na putu Bar - Bari I do 1 300 metara i struje su mnogo jake“, istakao je za Boje jutra na TV Vijesti Aleksandar Joksimović, direktor Instituta za biologiju mora.

Ove godine se obilježava i 60 godina postojanja Instituta za biologiju mora.

,,Naš kurs I naša vizija je istraživanje Jadrana crnogorskog primorja, Bokokotorskog zaliva kao specifičnog eko sistema, valorizacija njegovih resursa, informisanje naučne I šire javnosti o stanju našeg mora, o stanju naših bioviziteta I sa pravom smo sebi dali naziv da smo svetionik primorja Crne Gore”, kazao je Joksimović.

Bonus video: