podnijete krivične prijave

Bar: Višespratnica niče na parkingu, iz Opštine tvrde da je sve po DUP-u

Nova zgrada zatvara pogled i sunčevu svjetlost, stanovnici tvrde da im se ugrožava elementarni životni komfor i obezvrijeđuje imovina

7842 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

U barskom naselju Ilino niče nova višespratnica, koja će kako tvrde stanari susjedne zgrade, potpuno da im zatvori pogled i zakloni sunčevu svjetlost .

Za sada su izgrađene podzemne garaže i temelji, a problemi se već gomilaju.

"Potpuno zatvara ovu našu zgradu i zgradu ispred koje će biti zgrada. Znači, apsolutno je to protiv svih graditeljskih pravila i jednostavno mi želimo da neko zaštiti naša prava", kazala je Jasmina Rabrenović.

Stanovnik zgrade Nedeljko Šestović objasnio je da se oduzima njihov parking prstor od deset mjesta.

"Presječena je voda, vrlo grubi radovi, struja, kablovi udareni, curi nam kanalazacija, nema niko da nas zaštiti", kazao je.

"Ovaj put je prvo bio za ovu zgradu, onda je bio vlasništvo investitora ove druge, da bi na kraju jedan te isti put i još mnogo kvadrata postali vlasništvo trećeg po redu investitora", objašnjava Milinko Rabrenović.

I dok građani ukazuju da im se na ovaj način ugrožava elementarni životni komfor i obezvrijeđuje imovina, iz Opštine Bar odgovaraju da se zgrada gradi u skladu sa Zakonom i Detaljnim urbanističkim planom.

"Kada su u pitanju pritužbe stanara, one nemaju nikakvog pravnog osnova, već su isključivo subjektivni doživljaj etažnih vlasnika i proizvod njihove lične percepcije interakcije postojećih i planiranog objekta. S obzirom na to da je, planski dokument, odnosno DUP “Ilino” usvojen još 2009. godine, gradnja objekta na ovoj parceli, koja je u toku, aposlutno je u skladu sa DUP-om i nije plod bilo kakvih naknadnih izmjena ili intervencija od strane Opštine", kazali su.

Navode da ovi problemi nisu u njihovoj nadležnosti ta da opštinske vlasti nisu istražni organi, niti mogu da utiču na osunčanost, estetiku pogleda iz objekta ili vrijednost stanova na tržištu.

Građani, koji očekuju da se opština brine za njihove interese i pomaže im u otklanjanju nepravilnosti, što je već decenijama karakteristika mnogih DUPova, ovakav odgovor ne žele da prihvate. Podigli su krivičnu prijavu protiv glavnog gradskog arhitekte, dva investitora i NN lica odgovornog za stanje na terenu.

"Korupcija je ogromna, svi od predsjednika Opštine do glavnog inspektora su povezani- investitori, radnici sami rade, bez ikakve kontrole, vrlo grubo, rušilački", kazao je Šestović.

Stanari, koji su od kako su kupili stanove imali svoj parking, sada plaćaju zakup na tuđem zemljištu.

Strahuju i za bezbijednost, jer su, kako kažu, potkopani i kuća i zgrada.

Građani sada očekuju da se u problem uključi građevinska inspekcija, a smatraju da posla ima i za tužilaštvo. Krenuće u potpisivanje peticije, a najavljuju i proteste.