Stijović: Vlada će uskoro razmatrati model pomoći Plantažama

"Kompanija još nije dobila tih pet miliona i planiramo da brzo reagujemo, već smo pripremili informaciju za Vladu, kako bi ušli u proceduru da pomognemo kompaniju Plantaže. Pokušavamo da nađemo modele kako da ih rasteretimo dijela duga", kazao je ministar poljoprivrede

14278 pregleda 118 reakcija 18 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Hitna finansijska injekcija od pet miliona eura ili bankrot – tako su početkom godine u bivsem bordu direktora predstavili situaciju u državnom preduzeću Plantaže. Ipak, pomoć još nije stigla.

"Kompanija još nije dobila tih pet miliona i planiramo da brzo reagujemo, već smo pripremili informaciju za Vladu, kako bi ušli u proceduru da pomognemo kompaniju Plantaže. Pokušavamo da nađemo modele kako da ih rasteretimo dijela duga", kazao je ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović.

Dug najvećeg crnogorskog brenda je, prema posljednjim podacima, dostigao čak 45 miliona eura, a samo u prošloj godini napravljen je minus od 18 miliona.

Ministar je istakao da dugovi kompanije iznose skoro 60 odsto od njene vrijednosti.

"Iako je ova godina krenula dobro, novi menadžment, Bord direktora aktivno se uključio da nađe nova tržišta i da pomnogne u prodaji zaliha. Trenutno su u toku procjene tih zaliha i to su podaci koji su nam neophodni da bismo mogli da procijenimo koje su mjere moguće, kako bi očuvali Plantaže", kazao je Stijović.

Sa druge strane, radnici ističu kako su tek primili majsku platu. Iako su odluku o štrajku zamrzli, dok ne prođe sezona berbe I prizvodnje, od ključnih zahtjeva ne odustaju

"Odbor direktora je dao jasan i konkretan stav da će krajem trećeg kvartala, znači krajem septembra, početkom oktobra, imati plan restrukturiranja naše firme i nadamo se da će to restrukturiranje biti pozitivno kako za kompaniju, tako i za radnike, a takođe najviše se nadamo da će to restrukturiranje obuhvatiti i naš prvi zahtjev tj. smjenu izvršnog direktora i kompletnog menadžmenta", smatra Knežević i dodaje da su ih oni doveli u tako tešku situaciju.

Na čelu kompanije 12 godina bila je članica tada vladajućeg DPS-a, Verica Maraš, sa mjesečnom platom i do preko sedam hiljada eura. Na lični zahtjev razriješena je u oktobru prošle godine, kada je za novog izvršnog direktora imenovan Miroslav Vuković, dotadašnji direktor Sektora pravnih i opštih poslova u kompaniji. Na pitanje da li aktuelni menadžment Plantaža treba da ode, resorni ministar odgovara

"Po meni, rukovodsvo koje je napravilo minus od 18 miliona, apsolutno je loše radilo, bez obzira na krizu koja je bila, ali s druge strane, Odbor direktora je nadležan da procijeni poslovanje Plantaža i da odluči o eventualnoj promjeni izvršnog direktora i menadžmenta. Dakle, cijela odgovornost je u ovom trenutku na novom Odboru direktora. Ja ne bih volio da vršim pritisak sa naše strane, mislim da Plantaže ne smijemo da izgubimo"

Stijović napominje da je za njega jedan od gorućih problema u kompaniji i prekomjerno zapošljavanje u prethodnom periodu, kao I rješenja u kolektivnom ugovoru.

"Zaposleni imaju jedan kolektivni ugovor koji sprečava promjenu kadra u Plantažama i koji je takav da ukoliko biste poslali u najnižem rangu zaposlenog, morali biste da platite oko 40 hiljada eura. U slučaju direktora to iznosi i do 100-200 hiljada eura", ističe on.

Kolektivni ugovor, na inicijativu izvršnog direktora, preispituje se pred Ustavnim i Privrednim sudom, ali iz Sindikata poručuju da je najavljeno 150 do 200 ukidanja radnih mjesta, a da oni žele da sačuvaju Kolektivni ugovor, da učestvuju u sistematizaciji radnih mjesta i da sačuvaju svakog radnika i radno mjesto.

U Plantažama je oko 580 stalno zaposlenih, a prema riječima ministra Stijovića, sa povremeno angažovanim ta brojka dostiže I preko 1100 na mjesečnom nivou. Poslovanje Plantaža - otpremnine, bonusi, zapošljavanja – pod lupom su Tužilaštva, koje ispituje da li je u postupanju bivših čelnika kompanije bilo krivičnih djela.

Bonus video: