Formiran predmet u vezi sa mogućim zloupotrebama u bivšoj firmi DPS-a

Čivović je članovima skupštinske Komisije pojasnio kako je izvlačen novac iz državne firme, tvrdeći da su mnogi od goriva, dok su Boksiti gradili tunel Sozinu, napravili kuće i vikendice na moru

17129 pregleda 143 reakcija 10 komentar(a)
Boksiti, Foto: TV Vijesti
Boksiti, Foto: TV Vijesti

Već jedanaest godina sada već bivši radnik nikšićkih Rudnika boksita Rašo Čivović ukazuje na brojne malverzacije koje je uočavao u toj kompaniji. Poslednji put to je uradio 9. jula pred skupštinskom Komisijom za privatizaciju, ističući da je Demokratska partija socijalista preko svoje firme “MN Prominent” godinama bila snadbjevač gorivima i mazivima Rudnika boksita dok je direktor bio Veselin Grbović.

Taj posao su potom, tvrdio je Čivović članovima Komisije, prebacili na firmu “Swift”. Čivovićev javni nastup čuli su i specijalni tužioci, koji su, kako je potvrđeno TV Vijesti, formirali predmet o ovom slučaju.

"Odmah po saznanju za eventualne nepravilnosti koje se odnose na preduzeća “M.P.” i “S.” koja su, prema objavljenim informacijama, bili snadbjevači gorivom i mazivima za “Rudnike boksita” AD Nikšić, u ovom tužilaštvu formiran je predmet, pa će u postupku izviđaja biti prikupljene sve neophodne činjenice, podaci i dokumentacija od značaja za rasvjetljavanje predmetnog krivično pravnog događaja, a više informacija i podataka nije moguće saopštiti radi zaštite interesa postupka", kazala je portparolka SDT-a i specijalna tužiteljka Sanja Jovićević.

Čivović je članovima skupštinske Komisije pojasnio kako je izvlačen novac iz državne firme, tvrdeći da su mnogi od goriva, dok su Boksiti gradili tunel Sozinu, napravili kuće i vikendice na moru.

"Kakva je privatizacija ako monopol imaju te dvije firme Swift i MN Prominent, one su imale monopol 20 godina. Te firme su imale monopol sva ulja i sva maziva za sve pogone u Boksite ne samo moj magacin, išlo je sve preko njih, sve znači to je 20 godina", kazao je on.

Čivović je radio u administraciji Boxita, a posao mu je, između ostalog, bio i fakturisanje. I tada i danas, iznenađen je, kaže, količinom goriva koje je knjižio na Veselina Grbovića.

"Pričam recimo o mazutu, o karticama, o sipanju goriva privatnim licima, da pričam o gorivu koje je lično Veselin Grbović sipao jer sam lično i njemu sipao gorivo, svaki treći dan sam knjižio i njegovo gorivo kao da je vozio rudu za Podgoricu, a ne toliko benzina što sam mu knjižio, jednostavno njegovo trebovanje je izlazio na 1.400 litara poslije nekoliko dana".

Prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata, zvanični vlasnik kompanije “MN Prominent” bio je DPS, a i sjedište kompanije bilo je u partijskim prostorijama u zgradi u ulici Jovana Tomaševića.

Firma je osnovana u avgustu 2002. godine, a likvidirana u decembru 2014. Promijenila je više članova odbora direktora i izvršnih direktora, ali je duži period član odbora direktora bio Veselin Grbović, dok je dugogodišnji poslanik DPS-a Branko Čavor jedno vrijeme bio izvršni direktor, a u drugom periodu predsjednik odbora direktora.

Bonus video: