Igor i Vladimir Božović sprovedeni u Istražni zatvor

Za Igorem Božovićem se tragalo od avgusta 2017. godine, dok je njegov sin Vladimir bježao istražiteljima od 12. septembra 2016. godine

74218 pregleda 22 reakcija 22 komentar(a)
Igor Božović, Foto: Savo Prelević
Igor Božović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.07.2021. 18:38h

Kotorani Igor Božović i njegov sin Vladimir Božović, koji su u aprilu uhapšeni u Portugalu po potjernici NCB Intertpol Podgorica, izručeni su danas Crnoj Gori.

Oni su nakon saslušanja u podgoričkom Višem sudu sprovedeni u Istražni zatvor.

Za navodnim pripadnicima kavačkog klana policija je, podsjetimo, tragala godinama.

Za Igorem Božovićem se tragalo od avgusta 2017. godine, dok je njegov sin Vladimir bježao istražiteljima od 12. septembra 2016. godine.

Otac i sin Božović uhapšeni su u gradu Redondo, a policija je kod njih pronašla pištolj i falsifikovana dokumenta Bugarske i Hrvatske, sa drugim identitetima.

"Službenici Sektora za borbu protiv kriminala - Odsjeka za međunarodnu operativnu policijsku saradnju INTERPOL – EUROPOL – SIRENE su danas uz asistenciju službenika iz Sektora policije posebne namjene realizovali ekstradiciju iz Portugala u Crnu Goru dva visoko rangirana člana organizovane kriminalne grupe iz Kotora. I.B. (57) i V.B. (30) iz Kotora danas su izručeni Crnoj Gori. Navedena osumnjičena lica su prema operativnim podacima visoko rangirani članovi organizovane kriminalne grupe iz Kotora, a za njima su raspisane međunarodne potjernice od 2017. godine, nakon čega su i otpočete aktivnosti ciljanog traganja", saopšteno je iz Uprave policije.

Podsjećaju da su pomenuti uhapšeni po međunarodnoj potjernici naše države 13. aprila u Portugalu, nakon višemjesečne istrage ciljanog traganja.

"I.B. se potražuje po naredbi Višeg suda u Podgorici radi obezbjeđenja njegovog prisustva krivičnom postupku koji se protiv njega vodi u Crnoj Gori zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije. On je, kako se sumnja, od početka novembra 2011. godine na području Kotora, Tivta i Budve organizovao kriminalnu organizaciju koja je imala za cilj vršenje krivičnih djela za koja se može izreći kazna zatvora od četiri godine i teža kazna, u koju su bili lično ili preko članova grupe, vrbovali nove članove organizacije koji su prihvatali članstvo radi sticanja nezakonite dobiti i moći, a djelovanje organizacije je planirano na duže vrijeme uz primjenu tačno određenih pravila i unutrašnje kontrole."

"V.B. se potražuje po naredbi Višeg suda u Podgorici radi obezbjeđenja njegovog prisustva krivičnom postupku koji se protiv njega vodi u našoj državi zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije, kao saizvršilac krivičnog djela iznuda u pokušaju, kao saizvršilac teškog djela protiv opšte sigurnosti u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. On je, sumnja se, okviru kriminalne organizacije imao zadatak da primjenjuje nasilje i zastrašuje druga lica sa ciljem vršenja krivičnih djela iznude, nabavke i skladištenje oružja i eksplozivnih sredstava, pancire kao i održavanje veze sa određenim članovima kriminalne organizacije u cilju prenošenja uputstava koje mu je davao jedan od organizatora I.B", zaključili su iz policije.

Bonus video: