Ima li ikakvih izgleda za dogovor na današnjem sastanku?

Još od prvog sastanka lidera parlamentarne većine, DF je jasno poručivao da želi potpuno novu Vladu, i da, ako ne bude dogovora, treba ići na nove izbore. Sa druge strane, Demokrate su više puta ponovile da nema nove vlade, niti novih izbora

4682 pregleda 5 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Rekonstrukcija postojeće ili nova Vlada. Konzenzus u vlasti o ovom pitanju očigledno ne postoji. Da li bi danas stvari mogle da se pomjere sa mrtve tačke?

„Ne vjerujem da može da se postigne neki konačan dogovor, ali vjerujem da može da se desi neki pomak u smislu da pozicije se približe vodećih subjekata u koaliciji, pa da možda do kraja jula imamo neki dogovor šta će da se desi, sve je igri”, kazao je novinar dnevnog lista "Dan" Marko Vešović za TV Vijesti.

A da približe pozicije partije vlasti pokušavaju već neko vrijeme. Ipak, Demokrate istrajavaju u rekonstrukciji Vlade, ali DF odbija taj predlog i traži novog premijera i novu Vladu. Mediji kojima daju izjave objavili su da će na današnjem sastanku insistirati da se ispoštuje Dontova formula pri raspodjeli resora u novoj Vladi, što znači da bi oni dobili najviše mjesta. Ako se to ne prihvati, DF će navodno tražiti formiranje tehničke Vlade koja bi pripremila vanredne izbore zajedno sa lokalnim, na proljeće naredne godine a razmišljaju i da od 27. septembra počnu proteste protiv Vlade Zdravka Krivokapića.

„To nije zvanično najavljeno koliko sam ja vidio. Da jeste, onda bi to mogli da proglasimo jednim od najvećih apsurda naše političke scene, a apsurda je bilo puno. Ja vjerujem da će ovi sastanci donijeti neki dogovor. Nisam siguran da produbljivanje ove krize odgovara bilo kome iz vladajuće koalicije”, navodi Vešović.

Iz URE su za TV Vijesti kazali da će na današnjem sastanku insistirati da se svi poslanici izjasne da li ostaju pri Sporazumu koji su Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović potpisali 8. septembra prošle godine, te da prije toga neće razgovarati ni o jednom drugom pitanju. Po Sporazumu, nova Vlada ostaje pri spoljnopolitičkim prioritetima Crne Gore – Evropskoj uniji i NATO-u i neće pokretati izmjene državne zastave, grba i himne. Ishod pregovora čeka opozicija koja traži vanredne izbore. Ipak, još neće u parlamentu pokretati pitanje povjerenja Vladi.

“O tom-potom. Mislim da je veoma potrebno da građani i građanke Crne Gore uvide kakvu su vlast birali i sa kakvom su se vlašću suočili. Željeli su promjene, dobili su promjene. Mislim da ova Vlada treba još neko vrijeme pokazuje sve svoje slabosti, jer do sad nije uradila nijedan potez koji znači dobro Crne Gore, da naši građani uvide šta je najbolje za njih i u onom trenutku kada oni to uvide, mi ćemo svakako imati odgovor na sve ove poteze”, rekla je poslanica DPS-a Aleksandra Vuković.

Vlada je formirana početkom decembra nakon što je DPS poražen na parlamentarnim izborima nakon 30 godina vlasti.

Bonus video: