Borovinić Bojović: Pojačane kontrole poštovanja epidemioloških mjera na primorju

Država do sada platila pola miliona eura za PCR testiranje stranaca

4403 pregleda 7 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Počela je sezona koncerata i festivala na crnogorskom primorju - atmosfera u kojoj se često zaboravi na epidemiju, maske i pravila.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović za Televiziju Vijesti kazala je da se upravo ovih dana sa Upravom za inspekcijske poslove pojačava kontrola epidemioloških mjera na teritoriji čitave države sa fokusom na primorje, da bi se, kao kaže, očuvala povoljna zdravstvena situacija, koja je važna, ne samo za sezonu.

"Posebno se ovo sada odnosi na masovna okupljanja, na okupljanja u zatvorenim prostorima, u noćnim klubovima, na festivale... Dakle postoje jasne, precizne mjere koje oni koji se nalaze na ovim mjestima moraju da ispunjavaju. Između ostalog tačno se zna da moraju ili imati potvrdu o vakcinaciji ili PCR ili brzi antigenski. Dakle sve ono što je moranje svakako će biti kontrolisano, a svi oni koji ne budu poštovali predložene mjere Instituta za javno zdravlje će morati da budu sankcionisani", rekla je Borovinić Bojović.

Za ministarku je pola miliona eura koje je država do sada platila za PCR testiranje stranaca mala cijena u odnosu na zdravlje i uspjeh turističke sezone. Nema procjene koliko bi ti troškovi još mogli rasti, ali su tek rijetki strani turisti liječeni o trošku poreskih obveznika.

"O procjenama kako će se situacija odvijati do kraja ljeta nezahvalno je govoriti tim prije što svi znamo da se radi o jednom specifičnom trenutku i jednoj specifičnoj situaciji ne samo u Crnoj Gori nego u čitavom svijetu. Ono što mi želimo svakako jeste da ovi odlivi budu što manji a da naravno benefiti budu što veći. Sporadično su liječeni u javnim zdravstvenim ustanovama. Recimo samo u toku prošle cijele nedjelje na teritoriji države tri pacijenta, turista su bila u našim bolnicama. Ono što je svakako dobro je da do sada nije bilo loših ishoda liječenja i da su svi zadovoljni i u dobrom opštem stanju napustili državu. Kada smo dogovarali sa hotelijerima i privatnim kapacitetima smještajnim onda je dogovoreno protokolima da deset odsto prostornih kapaciteta svi moraju i u obavezi su da ostave za eventualne situacije obolijevanja od kovida. Dakle, to se nije samo odnosilo na hotele nego se to odnosilo na privatne smještajne kapacitete. Tako da do sada srećom nije bilo nikakvih problema ili šumova u komunikaciji", kazala je Borovinić Bojović.

Onna je još jednom apelovala na građane da se vakcinišu.

Bonus video: