Komnenović: Sigurno je da nećemo kalkulisati sa zdravljem kupača, bez obzira na turističku sezonu

Pretpostavlja se da je uzrok izlivanje obližnje kanalizacije. Urađene su i prve analize u neposrenoj blizini postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i utvđeno je postojanje većeg broja bakterija

7357 pregleda 8 komentar(a)
Boje jutra, Foto: Printscreen YouTube
Boje jutra, Foto: Printscreen YouTube

Oni koji su se ovih dana zadesili na plaži Plavi horizonti, primjetili su neobičnu pojavu - tamno zelenu boju mora. Nakon reakcije javnosti, uslijedilo je i reagovanje Opštine Tivat. Pretpostavlja se da je uzrok izlivanje obližnje kanalizacije. Urađene su i prve analize u neposrenoj blizini postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i utvđeno je postojanje većeg broja bakterija.

Biljanu Stojmenov, iz Pančeva, koja godinama ljetuje i uživa u čarima tivatske plaže Plavi horizonti, ove sezone nije dočekalo čisto more i plavetnilo, na koje je navikla.

"Jako je loše, nisu to više plavi horizonti, to je sad nešto zeleno, nemam pojma. Nije masno, ne osjećam mast na nogama, ali prljavština se vidi, to je očigledno", kazala je Stojmenov.

I ostale turiste ova neobična boja mora pomalo zabrinjava.

Međutim, mještani i lokalni ugostitelji kažu da ova pojava nije neobična za ovaj dio Jadranskog mora.

"Svake godine, u ovo vrijeme isto, to su alge, to je normalno nešto. Uzrok? - alge,morske alge, ništa drugo", kazao je Nikola Mihaljević, mještanin i profesor matematike u penziji.

"Cvjetanje mora, dolazili su više puta iz Instituta za biologiju mora, i to su alge, jedini problem je što se to sakuplja na jednom dijelu plaže, zbog strujanja i ovog zaliva, more tu nema cirkulaciju, dešava se 3,4 puta tokom sezone,i traje 7,8 dana, dok more ne napravi cirkulaciju, i iščisti se sam zaliv", navodi Jovan Vicković, menadžer kafića.

Nakon što su se građani požalili na tamno zelenu boju vode, reagovale su i opštinske službe. Sumnjaju da je mogući uzrok izlivanje kanalizacije iz obližnjeg postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, čiji se ispust nalazi samo kilometar od ovog kupališta, u uvali Trašte.

"Institut je napravio analize vode, i nađena je višestruko veća prisutnost bakterija, nego što bi trebalo, baš kod tog ispusta. Ono što smo danas tražili da se uradi urgentno novo istraživanje i to na lokacijama plaža Plavi Horizonti, Almara beach, i plaža u kompleksu Luštica bay, takođe i Velja spila", istakao je Željko Komnenović, predsjednik opštine Tivat.

Iako plaža nije zatvorena, iz opštine ističu da će djelovati blagovremeno, nakon što pristignu analize kvaliteta vode.

"Donijećemo odluku u skladu sa tim, nakon sankcionisanja i kažnjavanja preduzeća koje je izazvalo taj problem, sigurno je da nećemo kalkulisati sa zdravljem kupača, bez obzira na turističku sezonu, i bez obzira na ekonoske posljedice", kazao je Komnenović.

Iako je postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda veliki problem u Tivtu, prvi čovjek opštine obećava da će u narednom periodu pronaći tačan uzrok ovog propusta.

Bonus video: