Damjanović: Istražujemo kako je preko pola miliona eura leglo na privatni račun podgoričkog advokata

"Istraga koja se vodi će pokazati zašto je to tako urađeno, možda će biti neko objašnjenje. Ono što je neuobičajeno za taj slučaj jeste što je ta transakcija išla od jednog subjekta iz javnog sektora, ne mogu da kažem o kome se radi”, kazao je Damjanović

49748 pregleda 220 reakcija 48 komentar(a)
Damjanović, Foto: Savo Prelević
Damjanović, Foto: Savo Prelević

Crnogorska policija je prije mjesec otkrila da je jednom podgoričkom advokatu u tom periodu, umjesto na advokatski, na privatni račun uplaćeno više od pola miliona eura. Na taj način je, kako se sumnja, počinio krivično djelo utaja poreza. To je u razgovoru za TV Vijesti otkrio vršilac dužnosti direktora Uprave prihoda i carina Aleksandar Damjanović koga je policija obavijestila o svojim sumnjama.

“Dobili od strane sektora za obavještajno-finansijske poslove Uprave policije jedan predmet, zbog postupka ne mogu da saopštim o kome se tačno radi, da postoji osnov sumnje da je izvršeno jedno plaćanje od 505 hiljada i 83 eura na privatni račun advokata umjesto na taj advokatski račun. Istraga koja se vodi će pokazati zašto je to tako urađeno, možda će biti neko objašnjenje. Ono što je neuobičajeno za taj slučaj jeste što je ta transakcija išla od jednog subjekta iz javnog sektora, ne mogu da kažem o kome se radi”, kazao je Damjanović

Uprava prihoda i carina je, u cilju efikasnije istrage, policiji dostavila sve podatke, pa se nadaju brzom rasvjetljavanju ovog slučaja.

Priča o mogućim malverzacijama u vezi sa plaćanjem poreza načeta je još prije dva mjeseca kada su advokati počeli da štrajkuju zbog najavljene fiskalizacije.

Tada je autor emisije Načisto, koja se emituje na televiziji "Vijesti", Petar Komnenić, objavio mejl koji je predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović poslao članovima komore prije tri godine, a koji potvrđuje da su Begović, bivši ministar pravde Zoran Pažin i bivši direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša, dogovorili da advokati naknadno plaćaju utajeni porez.

Begović je tada advokate obavijestio da je na sastanku sa Pažinom i Mugošom, juna 2018. godine, obaviješten da je određeni broj advokata tokom 2015., 2016.i 2017. godine rješenja dobijena od Suda, za odbrane po službenoj dužnosti, naplaćivao tako što bi u postupku izvršenja ili prilikom dostavljanja troškovnika, koristio privatne račune koji nisu prijavljeni Poreskoj upravi, izbjegavajući na taj način plaćanje poreza. Begović je od članova Advokatske komore tada tražio da oni koji su utajili porez za 15 dana te račune prijave Poreskoj upravi, kako bi im bio obračunat porez na uplaćene iznose .

Nakon toga, tužilac u podgoričkom Tužilaštvu Vukas Radonjić Vijestima je rekao da je Tužilaštvo prije gotovo tri godine formiralo krivični predmet kako bi utvrdilo da li su 13 advokata i jedna advokatska kancelarija krivi za utaju poreza u periodu od 2010. do 2018. godine. Radonjić je objasnio i da su u toku izviđaja prikupljeni dokazi i podaci od Poreske uprave i drugih subjekata te da je naređeno ekonomsko-finansijsko vještačenje , koje još nije završeno.

I Aleksandar Damjanović najavljuje da će se pozabaviti ovim slučajem.

“Obzirom da sam iz medija upoznat sa tim, uradiću ono što je do mene da u našem sistemu se obavijestim o tim indicijama i mogućnostima da je neko djelo napravljeno. Ako se ispostavi da je tako, biće istog sekunda procesuirano”, kazao je Damjanović.

Ipak, Damjanović ističe da im otkrivanje eventualnih malverzacija u plaćanju poreza otežava to što Uprava prihoda nema mogućnost uvida u bankovne račune poreskih obveznika, osim u pojedinačnim slučajevima kada se pozivaju na Zakon o sprečavanju nelegalnog poslovanja i traže od banke te informacije. Zato najavljuje da će inicirati zakonske izmjene u tom dijelu.

Bonus video: