"Status pomoraca nije riješen"

"Međunardoni standardi propisuju da moramo da imamo uređen sistem zapošljavanja, mi to imamo na papiru, i najveću cijenu plaćaju pomorci. Za nove mlade pomorce, mlađe oficire to je itekako otežavajuće."

4083 pregleda 0 komentar(a)
Boje jutra, Foto: Printscreen YouTube
Boje jutra, Foto: Printscreen YouTube

"Nažalost Crna Gora nema registar aktivnih pomoraca, već godinama strukovna udruženja traže i zahtijevaju da se krene sa tim poslovima, jer su ti podaci nepohodni u kreiranju mnogih politika koje se tiču ne samo ukrcaja, zapošljavanja, već i zbog obrazovanja. Očekujemo mnogo toga od novog ministartsva", istakao je u Bojama jutra, kapetan duge plovidbe, Janko Milutin.

Mnogi brodari su prošlu godinu završili u dugovima, kaže Mulutin, te dodaje da je došlo do povećanja najamnina.

"Za sada vakcina nije obavezna. Postaće obavezna za pomorce kada SZO to pripiše, a naša država to prihvati. Međutim neke zemlje su počele da uslovljavaju, npr. Malta je uslovila ukrzac pomoraca sa vakcinom, dakle na zemljama je da odluče, a očekujemo da će ovaj primjer Malte slijediti i ostale zemlje".

Kapetan duge plovidbe naglašava da je pandemija učnila da su pomorci vidljiviji, ali to nije dovoljno.

"Status pomoraca nije riješen. Međunardoni standardi propisuju da moramo da imamo uređen sistem zapošljavanja, mi to imamo na papiru, i najveću cijenu plaćaju pomorci. Za nove mlade pomorce, mlađe oficire to je itekako otežavajuće."

Bonus video: