Abazović: Kaznićemo sve koji su švercovali cigarete i stvarali štetu državi

Vlada je danas usvojila odluku o zabrani skladištenja duvanskih proizvoda u okviru Slobodne zone "Luka Bar"

47924 pregleda 851 reakcija 83 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Država je pokrenula istrage koje će pokazati ko se bavio švercom cigareta u prethodnom periodu i dovesti do toga da se kazne oni koji su tim poslom stvarali štetu državnom budžetu.

To je gostujuću u Vijestima u pola 7 na TV Vijesti kazao potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

On je rekao da zbog šverca cigareta država godišnje gubi 30 do 35 miliona eura.

"To je posao koji podrazumjeva stotine miliona eura prometa i stvorio je situaciju da Crna Gora za 20 godina izgubi jedan autoput. Ne mislimo da treba da se nastavi takva praksa. Analize pokazuju i da će biti otežavajućih okolnosti za firme koje legalno posluju, i koje skladište cigarete u barskoj luci. Dogovor je da se svi ugovori ispoštuju do kraja. Neki su istekli, neki ističu u feburaru 2021. godine, ali ovo je mjera koja mora da se sprovodi" rekao je Abazović.

Vlada je danas usvojila odluku o zabrani skladištenja duvanskih proizvoda u okviru Slobodne zone "Luka Bar".

Abazović je kazao da je time zadat snažan udarac organizovanim kriminalnim grupama koje su decenijama organizovale šverc preko Luke Bar.

Abazović je kazao i da su cigarete koje su zaplijenjene u Bosni i Hercegovini ukradene 10. jula u Luci Bar.

Iz hangara u Luci Bar je ukradena veća količina cigareta vlasništvo firmi "Aurora" i "Atlant Mont".

Policija Bosne i Hercegovine daans je u jednom kamionu pronašla skoro 250 hiljada kutija cigareta koje su iz Crne Gore prošvercovane u BiH.

Procijenjena vrijednost oduzetih cigareta je više od 650 hiljada eura i predstavlja jednu od najvećih zaplijena ilegalnih cigareta u BiH. Zaplijenjene su cigarete "Marble Filter De Luxe".

Abazović kje rekao i da je Crna Gora prepoznata kao zemlja koja je švercerska i iz koje se 20 odsto švercovanih cigareta prenosi u zemlje Evropske unije i Veliku Britaniju.

"Odluka o sprječavanju skladištenja u luci Bar koja je glavna švercerska tačka je veliki udarac organizovanom kirminalu, ali to je tek početak", rekao je Abazović.

Dodao je i da je Biro za operativnu koordinaciji iznio sumnju da su u Novom duvanskom kombinatu obavljaju nelegalne aktivnosti, zbog čega će biti predmet kontrole.

"Ne mogu nikog da optužim bez dokaza ali mogu reći da se u Novom duvanskom kombinatu obavljaju nelegalne aktivnosti i da imamo osnovane sumnje. Ponašanje menadžmenta nije kako treba. Vlada i država ne smiju da se proglašavaju švercerskom. To je ranije moglo dok su pojedini djelovi Vlade bili involvirani", rekao je Abazović.

Bonus video: