Može se desiti da se motor pregrije, a šta u tom slučaju treba uraditi?

"Kada dođe do pregrijavanja motora, vama će na instrument tabli da se upali lampica koja signalizira isto i kazaljka za mjerenje temperature će poći u crveno, preko radnih 90 stepeni, znači u tom slučaju se moramo zaustaviti.."

3383 pregleda 3 komentar(a)
Boje jutra, Foto: Printscreen YouTube
Boje jutra, Foto: Printscreen YouTube

Tropske temperature utiču na sve, pa tako su i prevozna sredstva pod velikim opeterećenjem. Može se desiti da se motor pregrije, a šta u tom slučaju treba uraditi, provjerila je Suzana Ćetković.

Jedan od razloga zbog kojeg, tokom ljeta, automobil može da vas izda na putu, je pregrijavanje motora. Potrebno je reagovati odmah, kako ne bi došlo do veće štete, ističu majstori.

"Kada dođe do pregrijavanja motora, vama će na instrument tabli da se upali lampica koja signalizira isto i kazaljka za mjerenje temperature će poći u crveno, preko radnih 90 stepeni, znači u tom slučaju se moramo zaustaviti..", kazao je Mladen Vlahović, majstor.

I, ispoštovati, sve neophodne korake.

"Kada ste se zaustavili, podignite haubu automobila, tako će se motor brže ohladiti. Nikako ne dirajte čep na hladnjaku ili čep na boci za dolijevanje rashladne tečnosti to je sve pod velikim pritiskom, može doći do velikih opekotina. Hladnjak, je jedan od važnijih djelova rashladnog sistema, na njemu su zakačeni ventilatori, voda koja kruži sistemom prolazi tuda da bi se ohladila i ponovo ulazi u motor. Pored njega, vodena pumpa je najvažniji dio sistema i mijenja se pri svakom velikom servisu i nju ne možemo pokazati jer je duboko ispod sistema", navodi Vlahović.

Štete koje nastaju pregrijavanjem motora, često su vrlo zahtjevne i skupe.

"Može doći do šteta na motoru vozila, gdje će doći do šteta tipa pucanja zubčastog kajiša, pregrijavanja motora, to će dovesti do kompletnog uništavanja motora i za to će biti potrebna kompletna generalka, i svi novi djelovi se moraju tu ugraditi posle", kazao je Vlahović.

A kako biste ovo izbjegli, prije svakog putovanja, potrebno je prekontrolisati rashladni sistem.

"Što se tiče pripreme i same vaše provjere automobila za put, provjerite tu rashladu tečnost na boci, svaka ima min i max lako uočljive, provjerite nivo ulja, ukoliko niste radili servise vozila, odradite sve neophodne servise. Kao dio velikog servisa je najvažnija komponenta vodena pumpa, ona se mijenja na svakom velikom servisu, to je pređenih 60 000 km", ističe Vlahović.

I prije nego što spakujete svoje stvari i krenete na put, uradite makar, savjetuju stručnjaci, osnovnu kontrolu ključnih sistema na vozilu: gume i pritisak u njima, nivo rashladne tečnosti kao i nivo ulja u motoru.

Bonus video: