Nikčević spriječio novo lagerovanje smeća na brdu Budoš

Kovačević je građane pozvao na strpljenje, jer se, kako kaže, problem koji traje skoro dvije decenije ne može riješiti u dva mjeseca njegovog mandata

12984 pregleda 139 reakcija 13 komentar(a)
Mislov do (ilustracija), Foto: Svetlana Mandić
Mislov do (ilustracija), Foto: Svetlana Mandić

Novo lagerovanje smeća na brdu Budoš gdje je ponovo aktiviran požar, jutros je spriječio mještanin Dragan Nikčević. Kaže da se rukovodstvo Opštine Nikšić oglušilo na njegov predlog da se otpad istovara na obližnjem imanju čiji je vlasnik, a čime bi se, kako tvrdi, sanirala trenutna ekološka katastrofa.

"Imam moju rupu, izbacajte smeće u nju, mjesečnu mi kiriju plaćajte kao što do sad plaćate. Kad završite idite neđe drugo, ništa ne tražim. Ponudio sam im, ali sad im ne dam, samo više smeće ovdje izbacivati neće", rekao je za TV Vijesti mještanin Dragan Nikčević.

Nikčević je ljut na novu upravu, a posebno na prvog čovjeka grada Marka Kovačevića. Prozivajući ga zbog ideološke pripadnosti, upoznao ga je da je put ka deponiji dio njegovog porodičnog imanja, a onda mu nije dozvolio da prođe.

Kovačević je građane pozvao na strpljenje, jer se, kako kaže, problem koji traje skoro dvije decenije ne može riješiti u dva mjeseca njegovog mandata. Uz sumnju da se iza ove i sličnih blokada krije opstrukcija po političkoj osnovi, ističe da uporedo sa projektom reciklažnog centra rade na određivanju privremene deponije, što neće biti putem neposredne pogodbe.

"To je stvar koja se tiče struke i ne možemo baš tako ofrlje nuditi lokacije. Takvih vrsta ponuda imamo od mnogih sugrađana širom naše opštine. Ako se to bude radilo na deponiji Mislov do, to će se ubuduće raditi po zakonu", rekao je Kovačević.

U tom cilju, ističe, u aprilu nijesu produžili ugovor sa firmom koja je do sada organizovala posao na deponiji. Da je požar još jednom privremeno saniran, poručuju vatrogasci koji danonoćno motre situaciju.

"Deponija se jutros stabilizovala, došlo je do izbijanja nadzemnog požara iz dubine. To će se tokom dana ugasiti tamponiranjem, ali će za mjesec dana opet da eskalira", rekao je .d. komandira Službe zaštite i spašavanja Nikšić Slavko Tadić.

Iz Ekološkog pokreta Ozon na čiji se plan za upravljanje otpadom oslanja novo opštinsko rukovodstvo, kažu da će se Agencija za zaštitu životne sredine na njihovu inicijativu baviti pitanjem odgovornosti o šteti učinjenoj prema životnoj sredini i na primjeru Mislovog dola.

"Da upozorim dvije prethodne garniture lokalne uprave da ih mi sigurno nećemo zaboraviti. Ni predsjednike opština, ni direktore komunalnih preduzeća ni sve druge koji su doveli do onoga što se danas dešava", rekao je Aleksandar Perović iz Ozona.

Iz Ozona su podsjetili da u neposrednoj bilizini deponije žive dvije porodice i da su lokalnim vlastima uputili zvaničan dopis da ih isele dok se ne riješi problem, pošto je život u takvim uslovima praktično nemoguć. Do deponije su danas prolazili samo kamioni sa materijalom za saniranje požara.

Bonus video: