Šundić bez otpremnine ukoliko ne podnese ostavku

On 6. avgusta puni 66 godina i time ispunjava uslove za penziju, pa prema ugovoru nema pravo na otpremninu. Da mu je funkcija prestala prije tog datuma, kasa RTCG-a bi bila olakšana za nekih 60 hiljada eura

18209 pregleda 381 reakcija 30 komentar(a)
Šundić, Foto: Printscreen YouTube
Šundić, Foto: Printscreen YouTube

Iako su kandidati za generalnog direktora RTCG-a trebali da budu intervjuisani juče, a Savjet danas da odluči ko je novi čelnik Javnog servisa, na sjednici ovog tijela je odlučeno da kandidate intervjuišu u petak 6. avgusta.

Objašnjenje, zašto je došlo do pomijeranja izbora stiglo je od aktuelnog generalnog direktora.

"Da je to urađeno do 6. avgusta imao bih određenu otpremninu, odložili ste za 9. - nemam. Šestog avgusta počinje dio kad idem u penziju i neću dalje komentarisati", rekao je Božidar Šundić.

Šundić 6. avgusta puni 66 godina i time ispunjava uslove za penziju, pa prema ugovoru nema pravo na otpremninu. Da mu je funkcija prestala prije tog datuma, kasa RTCG-a bi bila olakšana za nekih 60 hiljada eura, koliko bi imao pravo da potražuje.

Prema saznanjima TV "Vijesti", može se međutim dogoditi da Šundić prije 6. avgusta podnese ostavku. U tom slučaju pripala bi mu otpremnina u iznosu od šest njegovih bruto mjesečnih zarada.

Šundićeva mjesečna neto plata je prema podacima iz imovinskog kartona-2.845 eura.

Savjet će u petak intervjuisati bivšeg zamjenika glavnog i odgovornog urednika „Dana“ Nikolu Markovića, izvršnog direktora Građanske alijanse Borisa Raonića, direktora televizije Nikšić Milutina Stijepovića i nekadašnjeg pomoćnika direktora Javnog servisa , Srđana Čovića.

Prijava novinara Brana Nikezića je odbačena kao nepotpuna.

Šundić je otkrio da je prije par dana RTCG posjetila Inspekcija rada.

"Tražili su kompletnu dokumentaciju za izbor generalnog direktora. Mi smo im sve to dali, oni su uzeli dokumentaciju, odnijeli, pitao sam po čijoj prijavi to, oni su rekli da je prijava anonimna i da neće da saopšte. Rekli su da će se vrlo brzo oglasiti", kazao je.

Ulazak inspekcije dolazi nakon tvrdnji dijela javnosti da je kandidat tokom deset godina radnog iskustva koje se traže za generalnog direktora morao da ima visoko obrazovanje što neki kandidati ne ispunjavaju, ali Savjet je bio drugačijeg mišljenja.

Odlazeći menadžment ne dijeli stav Savjeta, o čemu je obavijestio ambasade i reagovao prošle sedmice u više navrata u programu RTCG-a , što je naišlo na protivljenje dijela Savjeta.

"Ne može saopštenje da bude 'RTCG', nego se tačno mora znati ko je to u RTCG", smatra član Savjeta Filip Lazović.

Šundić međutim ističe da ne postoji niko na svijetu ko će ih ućutkati, i da će iznositi svoje mišljenje.

I dok se izbor novog generalnog direktora RTCG-a najavljuje kao promjena koja bi trebalo da vrati povjerenje građana u Javni servis, dio Savjeta je namjeravao da kandidate intervjuiše iza zatvorenih vrata, a da pravo prisustva ima samo ekipa RTCG-a koja bi snimak objavila dva dana kasnije.

Šundić je ponudio Savjetu da sjednica bude direktno prenošena na Parlamentarnom kanalu, ali to nije prihvaćeno. Ipak je odlučeno da intervjue prate svi zainteresovani mediji. Kandidati će se pred Savjetom smjenjivati na sat vremena.

Iako je Savjet već utvrdio da četiri kandidata idu dalje, na sjednici je objavljeno da dvojici kandidata, Milutinu Stijepoviću i Srđanu Čoviću , supruge rade u RTCG-u, zbog čega su u mogućem konfliktu interesa. Zato će se Savjet obratiti Agenciji za sprečavanje korupcije.

Bonus video: