Vojinović: Od 1. maja na graničnim prelazima registrovan ulazak više od 2 i po miliona putnika

Na graničnim prelazima prema Republici Srbiji Dobrakovo, Dračenovac i Ranče trenutno najveći promet

21666 pregleda 260 reakcija 19 komentar(a)
Boje jutra, Foto: Printscreen YouTube
Boje jutra, Foto: Printscreen YouTube

Od 1.maja do danas, na graničnim prelazima registrovan je ulazak 2.569.372 putnika i izlazak 2.307.785 putnika, odnosno 351.785 putnika više je ušlo u Crnu Goru nego što je izašlo, što ukazuje da bi turistička sezona trebala biti uspješna, naveo je Slavko Vojinović, iz sektora granične policije, gostujući u Bojama jutra.

On je kazao da je svako povećanje broja turista "ohrabrujući podatak za nas".

Vojinović je naveo da je na graničnim prelazima prema Republici Srbiji Dobrakovo, Dračenovac i Ranče trenutno najveći promet.

"Dobrakovo 780.000, Dračenovac 460.000 putnika, Ranče 280 000 ukupno 1 520 000 putnika, granični prelaz prema Republici Albanji, Sukobin i Božaj sa prometom od 1. 236 000 putnika, Debeli Brijeg granični prelaz prema Republici Hrvatskoj preko 400 000 putnika, granični prelaz prema Bosni I Hercegovini: Sitnica,435 000 i Vraćenovići oko 200 000 putnika", kazao je Vojinović.

Prema njegovim riječima, u cilju smanjenja gužvi na ostalim graničnim prelazima, donešena je Odluka o prekategorizaciji graničnog prelaza za pogranični saobraćaj Krstac, na putnom pravcu Nikšić- Gacko za međunarodni putnički saobraćaj od 15.juna do 1.oktobra 2021.godine.

Faktor koji najviše dovodi do stvaranja većih kolona i dužih čekanja na drumskim graničnim prelazima, Vojinović ističe neadekvatnu saobraćajnu infrastrukturu na području graničnog prelaza kao i malo područje pojedinih graničnih prelaza ili nedovoljnu veličinu saobraćajnica koje vode od/do graničnih prelaza.

Vojinović je kazao da što se tiče graničnih provjera, one obuhvataju standardne provjere lica, stvari i saobraćajnih sredstava, kontrolu putnih isprava,provjere u evidencijama – bazama podataka, provjere ispunjenost uslova za prelazak državne granice, provjere svrhe putovanja i drugo.

Dodaje da je poseban faktor, koji utiče na brzinu vršenja graničnih provjera "kontrola mjera u cilju suzbijanja širenja pandemije COVID-19".

"Suočeni sa navedenim problemima pokrenuti su projekti za proširenje I izgradnju novih graničnih prelaza I inicijative za otvaranje zajedničkih graničnih prelaza sa susjednim zemljama", kazao je Vojinović.

Bonus video: