Ojdanić: Napravljen plan za distribuciju udžbenika u tri etape

"Podjela se vrši do trideset prvog avgusta školama i trebalo bi do drugog, trećeg septembra da svaki učenik dobije udžbenike"

3950 pregleda 2 komentar(a)
Boje jutra, Foto: Printscreen YouTube
Boje jutra, Foto: Printscreen YouTube

Kako je i ranije najavljano, osnovci svih razreda, ove školske godine dobiće besplatne udžbenike.

Neda Ojdanić, direktorica Direktorata za tercijalno obrazovanje iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS), istakla je da je u saradnji sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva napravljen plan za distribuciju udžbenika, i to u tri etape. Učenici neće morati da vrate udžbenike na kraju završene školske godine.

"Prva etapa bi krenula desetog avgusta i tada će udžbenike dobiti prvi, drugi i treći razred. Raspodjela će se vršiti od desetog do šesnaestog avgusta, od šesnaestog do dvadesetog avgusta vršiće se distribucija udžbenika za četvrti, peti i šesti razred, a onda od dvadeset šestog do prvog avgusta za sedmi, osmi i deveti razred. Nakon toga škole imaju obavezu, treba da razvrstavaju udžbenike, naprave komplete i podijele svim učenicima u osnovnim školama u Crnoj Gori. Podjela se vrši do trideset prvog avgusta školama i trebalo bi do drugog, trećeg septembra da svaki učenik dobije udžbenike."

Kada je nastavak školske godine u pitanju, iz Ministarstva očekuju da će đaci u klupama biti prvog septembra.

"Mi se spremamo da će školska godina da krene sa dužinom trajanja časova od 45 minuta. Ukoliko zdravstvene vlasti odluče da je došlo do pogoršanja epidemiološke situacije spremni smo vrlo lako da se prebacimo na trajanje časa od 30 minuta. Spremni smo na sve scenarije. Imamo snimljena 8 302 nastavna sadržaja čime je pokrivena potpuno nastava u osnovnim školama I djelimično u srednjim."

Bonus video: