MANS: Novi nelegalni objekti na Krimovici, država i dalje podržava Carevića

Predsjednik Opštine Budva, Marko Carević u posljednih nekoliko mjeseci na nelegalno zauzetom posjedu ,sagradio nove objekte, bez građevinske dozvole, pokazali julski snimci istraživačkog centra MANS

44795 pregleda 500 reakcija 98 komentar(a)
Carević, Foto: Vuk Lajović
Carević, Foto: Vuk Lajović

Na preko pola miliona kvadrata uzurpiranog državnog zemljišta u kotorskom selu Krimovica, nalazi se poljoprivredna farma kompanije "Carinvest". Ova kompanija je u vlasnistvu predsjednika budvanske opštine, Marka Carevića.

Marko Carević MANS
foto: Mans.co.me

Farmu Carevića čine zasadi maslina, ali i više od 10 nelegalno podignutih objekata za odgoj različite stoke.

MANS je još u februaru prošle godine nadležnom tužilaštvu prijavio uzurpaciju i nelegalnu gradnju na Krimovici, nakon čega je pred kotorskim tužilaštvom formiran predmet.

Ipak, sudeći po novim snimcima koje je njihov istraživački centar napravio krajem prošlog mjeseca, to nije spriječilo Carevića da na Krimovici nastavi nelegalnu gradnju i uzurpaciju državnih parcela.

Naime, snimci pokazuju da je Carević, nakon što je istraga protiv njega počela, podigao još jedan poslovni objekat od više stotina kvadrata, kao i da je na državnoj zemlji sagradio parking prostor od blizu 10.000 m2.

Marko Carević MANS
foto: Mans.co.me

Snimci pokazuju i da je predsjednik Opštine Budva, nastavio da uzurpira državne parcele radi proširenja maslinjaka, kao i da na padinama iznad mora gradi nove puteve.

Uzurpacija državne imovine i nelegalna gradnja odavno su krivična djela propisana Krivičnom zakonikom Crne Gore. MANS-u su u kotorskom državnom tužilaštvu saopštili da će veoma brzo donijeti odluku u odnosu na prijavu Carevića, od prošle godine.

Marko Carević MANS
foto: Mans.co.me

U međuvremenu, država, farmu Marka Carevića tretira kao legalan posao. Podaci o isplatama iz državnog budžeta koje je objavilo Ministarstvo finansija i socijalnog staranja pokazuju da je Ministarstvo poljoprivrede u vladi Zdravka Krivokapića, nastavilo da Careviću uplaćuje mjesečne subvencije kako bi podržalo proizvodnju na uzurpiranim državnim parcelama.

Marko Carević MANS
foto: Mans.co.me

Da podrška nove Vlade farmi Carevića nije samo finansijska pokazuju i ranije afirmativne posjete ministra poljoprivrede, Aleksandra Stijovića i ministra ekologije, urbanizma i prostornog planiranja, Ratka Mitrovića.

Stijović na farmi “Carinvest”
Stijović na farmi “Carinvest”foto: Mans.co.me

Istraživački centar MANSA je od ministra urbanizma Ratka Mitrovića pokušao da dobije komentar na novu nelegalnu gradnju Carevića, ali su ostali bez odgovora. Istu sudbinu za sada ima i inicijativa za pokretanje inspekcijskog nadzora na Krimovici, koju su prije desetak dana uputili Mitroviću.

Zato iz ove NVO upozoravaju da odnos vlasti prema slučaju Carević šalje veoma lošu poruku javnosti.

Pitanja za ministra Mitrovića
Pitanja za ministra Mitrovićafoto: Mans.co.me

"Činjenica da Carević još nije krivično procesuiran zbog ogromne štete po državni budžet dovoljno govori o vladavini prava, dok odnos nove vlasti prema ovom pitanju pokazuje da na djelu imamo kreiranje nove generacije privilegovanih tajkuna bliskih vlastima, po uzoru na praksu prethodne vlasti", saopšteno je iz MANS-a.

Zabrinjava, da nakon decenija pustošenja državnih resursa, naročito onih na primorju, ni nova vlast ne pokazuje političku volju da se prekine sa selektivnom primjenom zakona.

Na pitanja u vezi sa novom nelegalnom gradnjom upućena kabinetu Carevića, nije stigao odgovor.

Bonus video: