"Saopštenje odluke nismo vidjeli, nijedan razlog nama nije predstavljen zašto je to tako”

Najavljuju za narednu sedmicu i proteste ukoliko im nadležni organi hitno ne saopšte kako će njihova djeca pohađati nastavu od septembra

4115 pregleda 0 komentar(a)
Boje jutra, Foto: Printscreen YouTube
Boje jutra, Foto: Printscreen YouTube

Roditelji đaka podgoričke OŠ „Vladimir Nazor“osjećaju se razočarano i prevareno, najavljuju za narednu sedmicu i proteste ukoliko im nadležni organi hitno ne saopšte kako će njihova djeca pohađati nastavu od septembra. Oni su za “Boje jutra” na programu TV Vijesti potvrdili da im je iz resora prosvjete saopšteno da Ministarstvo odbrane nije dozvolilo da se prostor kasarne Masline ustupi na korišćenje školi.

“Nama je saopšten negativan odgovor i to poslije mjesec dana čekanja što nije mali vremenski period jer se za mjesec moglo mnogo uraditi. Saopštenje odluke nismo vidjeli, nijedan razlog nama nije predstavljen zašto je to tako”, istakla je Dragana Kadrić, iz Savjeta roditelja JU OŠ "Vladimir Nazor".

Krajem juna predstavnici oba ministarstva i Savjeta roditelja su obišli kasarnu Masline i tada procijenili da, ako nadležni daju zeleno svjetlo, ima uslova da se nastava, uz određena ulaganja, privremeno organizuje na tom mjestu.

“Uslovi Minstarstva odbrane su bili i ne toliko ogromni, podizanje ograde i prilaz je mogao da se napravi kako bi djecu vodio do tog objekta. Kada smo obilazili taj objekat, Ministarstvo je tada prihvatilo da ispuni njihove uslove. Gdje je došlo do toga zakočenja i da li je komunikacija bila na nivou mi to ne znamo”, kazala je Kadrić.

Roditeljima iz više razloga nije prihvatljivo da nastava za njihove đake budu organizovana u školama „Savo Pejanović“ i „Marko Miljanov“, što je bio jedan od predloga Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

“Kasarnu u Maslinama nismo izmislili mi niti su roditelji to htjeli. Mi smo tu ponudu dobili od Ministarstva prosvjete i to je njihov predlog. U maju mjesecu kada je Građevinski fakultet izvršio ispitivanje i procijenio da sva tri paviljona nisu bezbjedna i sigurna i da nastava ne može da se obavlja tu se stalo. Poslije ovoga nastupamo mi roditelji i zajednički se borimo”, poručila je Katarina Dedivanović, iz Savjeta roditelja JU OŠ "Vladimir Nazor".

Roditelj Mirjana Obradović kaže da je riječ o nastavku školovanja 1200 učenika, te da je neprihvatljivo da djeca budu podijeljena u dvije škole.

“Morali bi se prilagođavati novoj sredini i išla bi djeca iz iste porodice u različite škole. Roditeljima je teško fizički, psihički da postignu sve te obaveze, pritom bi djeca pohađala drugu smjenu, a onda njima ne ostaje ništa vremena za učenje i obnavljanje gradiva”, ukazala je Obradović.

Bonus video: