Joksimović: Vakcinacija trudnica uz sve mjere opreza jeste preporučena i savjetuje se

"Kod nas prema novim preporukama omogućena je vakcinacija djece I ona se savjetuje u dva slučaja, kada dijete ima bilo koji vid hroničnog oboljenja ili stanja koji ga stavlja u povećan rizik od teških posljedica Covida i to je jedna varijanta, a druga kada u porodici sa djecom žive osobe koje su posebno ugrožene"

4095 pregleda 3 komentar(a)
Joksimović, Foto: Printscreen YouTube
Joksimović, Foto: Printscreen YouTube

Novim preporukama Instituta za javno zdravlje po prvi put je omogućena vakcinacija djece u Crnoj Gori a trudnicama se savjetuje da prime neku od takozvanih RNK vakcina od kojih je kod nas trenutno dosupna samo Fajzer vakcina. To je u Bojama jutra kazao epidemiolog IJZ, Milko Joksimović.

"Trudnice su neko prema kome smo posebno senzibilni,a u pogledu izbora vakcina preporučuju se takozvane RNK u našim uslovima Fajzer i Moderna, a zbog dostupnosti to je kod nas Fajzer. Takođe ukoliko je vakcina već započeta nekom drugom vakcinom,ona se može i završiti . Naravno da se tu procjenjuje kada i u kom momentu u zavisnosti od toga kada je data prva doza vakcine, ali naglašavam ukoliko trudnice započnu vakcinaciju nakon tri mjeseca I RNK vakcine. Prema podacima Sjedinjenih Američkih država oko 135 000 trudnica je vakcinisano, za sada nisu utvrđeni posebni bezbjednosni rizici . Vakcinacija trudnica je posebno bitna zbog toga što novi sojevi kao Alfa soj koji je bio dominatan kao i sada Delta soj pokazuju znatno veći stepen opasnosti prema trudnicama nego što je to do sada bio slučaj. Tako da vakcinacija trudnica uz sve ove mjere opreza jeste preporučena i savjetuje se."

Joksimović ističe da je važno što sada postoje preporuke koje se tiču djece.

"Do do sada u Crnoj Gori nije bilo omogućeno izuzev u izuzetnim slučajevima kod djece između 16-18 godina kada uz posebnu saglasnost roditelja dobiju mogućnost. Sada se odobrava vakcinacija kod djece između 12-17 godina. Američka agencija za hranu i ljekove su odobrile primjenu dvije vrste vakcina kod djece , a to su opet ove RNK vakcine Moderna I Fajzer za uzrast od 12-17 godina. Kod nas prema novim preporukama omogućena je vakcinacija djece I ona se savjetuje u dva slučaja, kada dijete ima bilo koji vid hroničnog oboljenja ili stanja koji ga stavlja u povećan rizik od teških posljedica Covida i to je jedna varijanta, a druga kada u porodici sa djecom žive osobe koje su posebno ugrožene. "

Do kraja septembra biće donijeta odluka o trećoj dozi. Za sada kreće vakcinacija onih koji su najranjiviji i gdje su izložena teška klinička stanja.

Bonus video: