Vujačić: Nova usluga obaveznog plaćanja avio-saobraćaja učinila da pošiljke budu duplo skuplje

"30 kilograma (kg) koje sam nekad slao iz CG, nekad je koštalo 210 eura kad se šalje za Ameriku. Sad to košta nekih 400 eura skoro. A iz svih ostalih zemalja regiona ja nastavljam da šaljem za 150-160 eura"

4512 pregleda 7 komentar(a)
Boje jutra, Foto: Printscreen YouTube
Boje jutra, Foto: Printscreen YouTube

Željko Vujačić već godinama koristi poštanske usluge ali, kako kaže, nova usluga obaveznog plaćanja avio-saobraćaja učinila je da pošiljke budu duplo skuplje. Obraćao se i Pošti Crne Gore Tržišnoj inspekciji, međutim, odgovore na svoja pitanja, nije pronašao.

Podgoričanin, Željko Vujačić, bavi se onlajn prodajom autodjelova, međutim, priča, iako bi Pošta Crne Gore trebala da mu bude najveći saveznik na tom putu, zapravo mu predstavlja prepreku.

"30 kilograma (k)g koje sam nekad slao iz CG, nekad je koštalo 210 eura kad se šalje za Ameriku. Sad to košta nekih 400 eura skoro. A iz svih ostalih zemalja regiona ja nastavljam da šaljem za 150-160 eura", navodi Željko Vujačić, preduzetnik.

I sve to zbog nedavno uvedene -obavezne- tarife plaćanja avio-transporta, koja, kaže ovaj preduzetnik, nije bila neophodna ranijih godina. Sa druge strane iz Pošte Crne Gore objašnjavaju da cijene za avionski prevoz u međunarodnom saobraćaju, u odnosu na zemlje regiona, nijesu značajno različite.

"Ja sam slao iz svih pošta u regionu, u Evropi, nebitno taj dio, svugdje sam mogao da biram da li ću da dodatno platim avio-transport, čak je i kod nas u Pravilniku EKIP-a avio transport definisan kao usluga koju korisnik zahtjeva. Znači nije obavezna nego korisnik zahtjeva i svugdje u regionu kad se doda avio transport dolje se mijenja vrijeme dostave- da brže stigne", kazao je Vujačić.

Zbog ove usluge, priča Vujačić, novac izmiče Crnoj Gori, i završava u regionalnim poštama.

".. Koji nije bio mali, koji je iznosio za 2019. godinu između 15 i 20 hiljada eura, u ovom trenutku ide navjećim dijelom zemljama regiona, jer ja ne vidim potrebu da plaćam reket...", dodaje Vujačić.

"Stranica je još u fazi izrade" stoji na sajtu Pošte Crne Gore već oko pola godine ističe Vujačić.

A iz Pošte objašnjavaju: "Dolaskom novog menadžmenta, pokrenuto je pitanje cjenovne politike. Formirana je komisija koja već radi na analizi cjenovnika naših usluga, pa i usluga prenosa pošiljaka u međunarodnom saobraćaju. Mogućnosti izmjene cjenovnika biće sagledane realno u skladu sa tržišnim uslovima, transportnim troškovima za prenos konkretne poštanske pošiljke u međunarodnom saobraćaju i nadoknadama koje nam obračunavaju poštanske uprave nakon uručenja pošiljaka. Ove nadoknade su različite kod svih poštanskih uprava u skladu su sa pravilima Svjetskog poštanskog saveza."

Obraćao se Pošti CG više puta ali i Agenciji za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost i Tržišnoj inspekciji, no njegov problem nisu prepoznali, ističe.

"Jednostavno sam digao ruke od žalbi njima", kazao je Vujačić.

I dok tvrdi da ovim, kako kaže, uslovom - ugroženo mnogo više od njegovog posla iz Pošte Crne Gore ističu da su reklamaciju na cijene prenosa paketa u međunarodnom saobraćaju prethodnih godina pilmili samo od dva korisnika.

Bonus video: