Kotorani se najviše vakcinišu, najslabiji odziv u Petnjici, Tuzima i Gusinju

Tempo kojim napreduje vakcinacija ne ide u korak sa rastom broja inficiranih, ali raste postepeno, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje

22032 pregleda 113 reakcija 19 komentar(a)
Detalj sa punkta u Podgorici, Foto: TV Vijesti
Detalj sa punkta u Podgorici, Foto: TV Vijesti

Broj inficiranih koronavirusom iz dana u dan raste, a zvanično je potvrđeno i prisustvo delta soja u Crnoj Gori. Međutim, turistička sezona je prioritet.

"Ja podržavam da mi sezonu odradimo do kraja na način koji je započet, uz povećanje doze opreznosti i djelovanja svih inspekcijskih službi, ali naročito ugostitelja da nam pomognu u sistemu bolje kontrole i onemogućavanja te veće transmisije virusa", kazao je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović juče u Ulcinju.

Ugostitelji, međutim, nisu oprezni, makar kada je riječ o poštovanju posljednjih epidemioloških mjera, odnosno zahtijevanja digitalne kovid potvrde. Sa druge strane, građani su počeli da se drža preporuka, makar što se vakcinacije tiče, pa broj imunizovanih postepeno raste.

"Građani se vakcinišu, mislim da su konačno shvatili svrhu vakcinacije i dolaze, onako, u malo većem broju u posljednje vrijeme na vakcinu. Moguće da je uzrok i povećan broj zaraženih. Posljednjih dana ukoliko se broj zaraženih širi, broj vakcinisanih takođe raste, tako da pretpostavljamo da je i to jedan od uzroka", kazala je za TV Vijesti glavna sestra za imunizaciju u Domu zdravlja Podgorica, Aida Piranić.

Prema posljednjim podacima, u Crnoj Gori vakcinisano je 41,2 odsto punoljetnog stanovništva, a primjetan je i porast broja vakcinisanih među mlađom populacijom, koji sada iznosi blizu 20 odsto.

"Ispočetka sam se plašila zbog raznih priča, bila sam zakleti protivnik toga, a onda, s obzirom da imam djecu u Ameriku, da bih voljela poći da ih posjetim i smatrajući da kao visokorizični pacijent ipak je bolje da je primim, u jednom momentu sam prelomila i došla", odgovorila je jedna od građanki na pitanje zašto je odlučila da se vakciniše.

Drugi sagovornici kažu:

"Zato što je vakcinacija razumna, ne samo zbog mene, već i zbog ljudi koji me okružuju, zbog odgovornosti prema društvu."

"Kao svako na ovaj svijet što prima vakcine, pa i mi smo odlučili."

"Jednostavno, drugačije ne možemo. Gdje svijet – tu i mi."

"Ja sam se sprdala svima koji su je primili prva, a onda... Znate kakav je narod, sve što čujemo, povjerujemo u to."

A kada je riječ o broju vakcinisanih u crnogorskim opštinama, prema podacima dostavljenim TV Vijesti iz Instituta za javno zdravlje, najbolji odziv na imunizaciju je u Kotoru, gdje je prvu dozu primilo 42 odsto građana, dok je kompletno imunizovano 36 odsto stanovnika. Slijede Cetinje i Kolašin sa 34, odnosno 33 odsto kompletno imunizovanih stanovnika, dok je prvu dozu u ovim opštinama primilo 39, odnosno 38 odsto gradjana.

Najslabiji odziv na vakcinaciju i dalje je u opštinama Petnjica, Tuzi i Gusinje. U Petnjici je sa obje doze vakcinisano sedam odsto stanovnistva, u Tuzima šest a u Gusinju tek pet odsto.

Glavni grad je po broju imunizovanih peti u Crnoj Gori, sa 38 odsto vakcinisanih prvom dozom i 31 odsto revakcinisanih.

Bonus video: