Đuković: Zdravstveni sistem spremno dočekao Delta soj koronavirusa, 96,13 odsto oboljelih ne zahtijeva hospitalizaciju

Đuković je rekla da se na današnji dan, 23. avgusta 2021. godine, na bolničkom liječenju u Crnoj Gori nalazi 245 pacijenata

8929 pregleda 38 reakcija 12 komentar(a)
Đuković, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Đuković, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Zdravstveni sistem Crne Gore spremno je dočekao Delta soj koronavirusa koji se brzo prenosi, i kontroliše bolničko liječenje novozaraženih, saopštila je dr Ivana Đuković, infektološkinja u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) gostujući u Bojama jutra TV Vijesti

"Oko 96,13 odsto oboljelih ne zahtijeva hospitalizaciju, ali radimo spemni na svaki scenario. Važno je istaći da nijedna bolnica ne radi sama, već svi radimo zajedno, predano i posvećeno. Svi ljekari i medicinsko osoblje djeluju bukvalno kao jedno", istakla je Đuković.

Ona je dodala da su tokom jučerašnjeg dana povećali kapacitete u Opštoj bolnici Kotor za 30 kreveta.

"Ranije je proširen kapacitet u KCCG. Uz to, specijalisti KCCG od ranije vode COVID odjeljenje barske bolnice. Takođe, svi pacijenti treba da znaju da ljekari svih bolnica u kojima se liječe COVID pacijenti svakog dana imaju konsultacije sa specijalistima KCCG. Dakle, o svakom pacijentu u Crnoj Gori ne brine samo ljekar koji ga vodi, već u dogovoru sa kolegama iz KCCG svakome od njih se konzilijarno postavlja ili mijenja terapija i dogovara eventualni premještaj", kazala je Đuković. Ona je rekla i da su u posljednje vrijem prošireni bolnički kapaciteti – i smještajni i kiseonički.

"Bolnica u Pljevljima prvi put je dobila centralni kiseonik, prošireni su kapaciteti i u Kotoru. U toku je proširenje kapaciteta u Baru, Brezoviku i Kliničkom centru Crne Gore", kazala je infektološkinja u KCCG.

Đuković je rekla da se na današnji dan, 23. avgusta 2021. godine, na bolničkom liječenju u Crnoj Gori nalazi 245 pacijenata.

"To je oko 57 odsto u odnosu trenutno opredijeljene bolničke postelje koje na nivou države iznose 324 kreveta, ali momentalno, u slučaju potrebe, kapacitet može da bude proširen i na 800-1000. Što se tiče sjevera Crne Gore, u pljevaljskoj, bjelopoljskoj i beranskoj bolnici se nalaze 44 pacijenata. S druge strane, očekivan je porast prijema u barskoj i kotorskoj bolnici koji primaju pacijente iz kompletnog južnog dijela države", rekla je Đuković.

Po njenim riječima, u KCCG su na liječenju 62 pacijenata od kojih nijedan nije intubiran, a četiri pacijenta se nalaze na neinvazivnoj ventilaciji.

"Četvoro djece iz inostranstva je na bolničkom liječenju. U Institutu za bolesti djece nalaze se četiri pacijenata koji su pozitivni na virus korona. Ističemo da KCCG na liječenje prima djecu iz Podgorice, Cetinja, Kolašina i Danilovgrada. Ujedno su ovo i jedini pedijatrijski pacijenti koji se liječe u našoj zemlji od COVID-a. Radi se o stranim državljanima crnogorskog porijekla". kazala je dr Đuković.

Neće biti kao prošle godine: KCCG nastavlja da radi i sa redovnim pacijentima

Đuković je poručila i da im je cilj da se nikako ne ponovi scenario od prošle godine kada je KCCG dva puta bio nepristupačan za neCOVID pacijente.

"KCCG mora da radi i da nastavi da pruža sve redovne i vanredne usluge. Uz dodatni napor, to je moguće, čemu svjedoče i posljednji podaci", rekla je Đuković. Koliko zdravstvo zaista radi? 120 hiljada pregleda za samo sedam dana

Jasan odgovor na pitanje kako i koliko radi crnogorski zdravstveni sistem sadrži se u sljedećem zvaničnom podatku koji je dostavljen Ministarstvu zdravlja: "Samo u periodu od 9. do 15. avgusta, u Crnoj Gori je u KCCG, specijalnim bolnicama, opštim bolnicama, domovima zdravlja i hitnoj pomoći samo za sedam dana urađeno oko 120 hiljada pregleda. Riječ je samo o pregledima, bez prijema i bez broja operacija. To je najbolji dokaz o tome kako i koliko radi crnogorski javni zdravstveni sistem. Kancelarija Svjetske zdravstvene organizacije podsjetila je ono čemu svjedočimo i sami, na rapidan rast broja oboljelih u odnosu na prethodnu sedmicu: Kosovo 275 odsto, Albanija, 142, Sjeverna Makedonija 123, Bosna i Hercegovina 111, Srbija 80, Bugarska 74, Slovenija, 61, Rumunija 63 odsto i Crna Gora 49 odsto".

Dodaju da se rast broja novooboljelih i hospitalizovanih registruje širom regiona Evrope i to dominantno u populaciji nevakcinisanih osoba.

Od deset zemalja u svijetu sa najvećom transmisijom četiri su iz regiona Evrope I to Velika Britanija, Turska, Rusija i Francuska. Region Evrope učestvuje sa 28 odsto u ukupnom broju novooboljelih i sa četvrtinom u broju umrlih", poručeno je iz SZO. Ovo je napomena i podsjetnik da nema prečeg lijeka od vakcinacije. Pozivamo građane da ne odmažu sebi i da ne zauzimaju postelje onima kojima su, iz drugi razloga, preče.

Bonus video: