Novorođenče na liječenju zbog kovida

Direktor Dječje bolnice kazao da je beba stara 13 dana njihov najozbiljniji pacijent, te da ima tipičnu kovid pneumoniju

14383 pregleda 201 reakcija 13 komentar(a)
Majić, Foto: TV Vijesti
Majić, Foto: TV Vijesti

Na Odjeljenju neonatologije Instituta za bolesti djece trenutno se od koronavirusa liječi beba stara svega 13 dana, čija je majka takođe kovid pozitivna, kazao je gostujući u Bojama jutra TV Vijesti dr Velibor Majić, direktor Dječje bolnice.

Iako je njeno stanje bilo veoma ozbiljno, danas je, prema informacijama iz Instituta za bolesti djece, bolje.

„Ovo novorođenče je naš najozbiljniji kovid pacijent. Ono ima tipičnu kovid pneumoniju. Kolege sa Odjeljenja neonatologije su ga adekvatno zbrinule i jutros imamo vijesti o poboljšanju njegovog stanja. Imamo informacije da je i njegova majka dobro i nadam se da ćemo i njega uskoro otpustiti. Beba ima ukupno 13 dana, a testirana je u prvom danu života“, kazao je Majić.

Prema njegovim riječima, u Institutu se trenutno liječe još četiri kovid pozitivna pacijenta. Kod troje djece je otkriveno da su pozitivni na koronavirus prilikom prijema u bolnicu zbog drugih razloga, a jedna beba je upućena u bolnicu iz preventivnih razloga, jer je stara svega četiri mjeseca.

„Jedno dijete je operisano, jedno je neurološki bolesnik, a treći kovid pozitivni pacijent je primljen u bolnicu zbog novootkrivenog dijabetesa. Svo troje djece su našeg porijekla, ali su strani državljani. Oni su u fazi poboljšanja opšteg stanja i brzo bi trebali da izađu iz bolnice. Prilikom prijema u bolnicu testiraju se sva djeca i to je bio slučaj i kod njih. Nijeus primljeni kao kovid pacijenti nego iz drugih razloga“, objasnio je Majić.

U Institutu se od korone oporavlja još jedan mali pacijent, star četiri mjeseca, koji je primljen sa lakšom kliničkom slikom.

„Ta beba je upućena iz bolnice sa sjevera, dobrog je opšteg stanja i brzo će biti otpuštena kući. Imala je uobičajene lakše resspiratorne simptome, poput curenja nosa i kašlja, ali je dobrog opšteg stanja. Njegova majka je takođe pozivitna i hospitalizovan je preventivno, jer se radi o bebi staroj samo četiri mjeseca“, rekao je Majić.