pritvor im nedavno produžen za još tri mjeseca

Kaščelana i grupu terete za ubistvo Stanišića i planiranje likvidacije "škaljaraca"

Oni su uhapšeni još u aprilu, a Televizija Vijesti prvi put objavljuje ono što im se zvanično stavlja na teret, a što je navedeno u odluci Vrhovnog suda, kojom je osumnjičenima nedavno produžen pritvor za još tri mjeseca

44680 pregleda 684 reakcija 14 komentar(a)
Kašćelan, Foto: Boris Pejović
Kašćelan, Foto: Boris Pejović

Na devet strana obrazložile su sudije Vrhovnog suda zbog čega navodnom vođi kavčana Slobodanu Kašćelanu i članovima njegove kriminalne grupe treba produžiti pritvor za još tri mjeseca.

Glavni razlog je, sumnja je Specijalnog tužilaštva, da su ubili Nikolu Stanišića početkom avgusta prošle godine. Sudije navode da je drugi navodni vođa kavčana Radoje Zvicer, koji je u bjekstvu, odredio mjesto gdje Stanišića treba ubiti i savjetovao ostale članove kako da uklone tragove.

Podgoričanin Milan Vujotić, kako se sumnja, dao je savjet o najboljoj lokaciji za otmicu, ali i uputstvo na koji način da muče Stanišića da bi od njega dobili informacije o djelovanju suprostavljenog, škaljarskog klana, a potom ga i ubili. Kavčani su Stanišića pratili od 27.jula do 1. avgusta prošle godine kada je otet u mjestu Vrmac kod Kotora.

"Okrivljeni Vladimir Vučković, Srđan Jurišević i Miloš Radonjić presreli su oštećenog, koji se kretao motorom i zadali mu udarac u predjelu glave šipkom, koju im je predao okrivljeni Krsto Maroš, obarajući ga na zemlju, da su nakon toga oštećenog vezali konopom i zadali mu više udaraca po glavi i tijelu, nakon čega su ga smjestili u vozilo BMW i krenuli prema Njegušima", navodi se u rješenju Vrhovnog suda.

Kako bi saznali za koga radi i gdje su štekovi i oružje članova škaljarskog klana, nastavili su da muče Stanišića još dvije noći zaredom.

"U toku noći 02/03.08.2020.godine oštećenom su kazali da će ga ubiti, te mu dozvolili da se pomoli i u trenutku dok se molio, ispalili više projektila iz vatrenog oružja, te posmrtne ostatke oštećenog odnijeli u reon Nacionalnog parka Lovćen, gdje su pokopani", dodaje se u rješenju suda.

Na spisku osumnjičenih su još: Radoje Živković, Zdravko Perunović i Darko Prelević. Dokaze protiv njih dostavili su pravosudni organi Francuske, ali i EUROPOL-a, koji je presreo njihovu komunikaciju preko aplikacije SKAJ.

Iz komunikacija prozilazi i da su članovi te grupe planirali da ubiju jednog člana škljaraca 30. jula prošle godine, za vrijeme sahrane Baranina Alana Kožara ubijenog u Grčkoj, ali i da su planirali ubistvo Damira Hodžića, koji je u međuvremenu nestao, a za čije ubistvo je nedavno osumnjičen Beograđanin Veljko Belivuk i članovi njegove kriminalne grupe, bliske kavčanima.

Preporučujemo za Vas