U školi "Pavle Rovinski" spremni za početak nastave

Prošle školske godine nije bilo teško sprovesti mjeru nošenja maske, pa su i brojke onih koji su iz škola izlazili sa virusom bile relativno niske. Ove godine, međutim, postoji veće protivljenje nošenju maski

7585 pregleda 3 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Prije ulaska u školu obavezne su maske, dezinfekcija ruku i mjerenje temperature. A nakon što dezinfikujemo radne površine i obezbjedimo distancu, čas može da počne.

A trajaće 30 minuta. Zaključci radne grupe koja je usaglašavala model nastave podrazumjevaju i da će tokom nastave, biti dva velika odmora, kada će đaci izlaziti napolje, a petominutne odmore između časova, provodiće u učionicama i moći će da donose svoju hranu i piće. Onlajn nastava biće organizovana za onu djecu koja su zbog zdravstvenih ili drugih razloga spriječena da fizički budu na času.

U podgoričkoj Osnovnoj školi "Pavle Rovinski”, kažu da imaju kapacitet da sprovedu mjere kakve god one bile.

"Spremni smo. U našoj školi raspored je već gotov. Što se tiče dezinfekcionih sredstava imamo neke zalihe od prošle godine, već smo naručili novu isporuku za ovu godinu", kazala je direktorica škole Dijana Laković.

Najviše neslaganja na sastanku radne grupe bilo je oko strogog stava Instituta za javno zdravlje da djeca moraju nositi maske u učionici, ali na kraju je dogovor da mogu, ali i ne moraju.

"Šta će se desiti ako nastavnik odbije da drži nastavu učenicima koji ne nose masku? To su vrlo duboki problemi i oko toga smo našli minimum konsenzusa u smislu da dok se ne izgradi zakonska regulativa, stav Ministarstva prosvjete je da neće nijedno dijete vratiti iz škole, niti mu zabraniti ulazak u učionicu ako ne nosi masku", kazao je potpredsjednik Sindikata prosvjete Nikolaj Knežević.

Prošle školske godine nije bilo teško sprovesti mjeru nošenja maske, pa su i brojke onih koji su iz škola izlazili sa virusom bile relativno niske.

"Poslije tog jednogodišnjeg iskustva sigurna sam da ćemo se složiti da što se tiče škola da je organizacija na vrhunskom nivou I da je poštovanje mjera bilo na vrhunskom nivou", navodi Laković.

Ove godine, međutim, postoji veće protivljenje nošenju maski.

"Vi ste svjedoci da se povela jedna široka rasprava, posebno na društvenim mrežama. Ja podržavam raspravu apsolutno, treba organizovati okrugle stolove, dakle da čujemo jednu široku lepezu stavova za i protiv", dodaje Knežević.

Za djecu sa smetnjama biće organizovana onlajn nastava, a nastavni materijal će im se dostavljati na kućnu adresu. Takođe, odjeljenja se ove godine neće dijeliti u dvije grupe, već će svi đaci biti u isto vrijeme u učionici.

Bonus video: