Zbog raskida ugovora za izgradnju mHE, tužbe vrijedne 60 miliona

Iz Ministarstava kapitalnih investicija poručuju da će privremena zabrana gradnje malih hidroelektrana, makar tokom trajanja mandata aktuelne Vlade, ostati na snazi

22577 pregleda 9 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Iako je raskid koncesionih ugovora za izgradnju malih hidroelektrana bilo jedno od glavnih obećanja prilikom formiranja aktuelne Vlade, čini se da se sa ovim pitanjem odugovlači više nego što se očekivalo.

Dok mještani Bara Kraljskih i Rečina nastavljaju sa protestima, u Ministarstvu kapitalnih investicija tvrde da posvećeno rade na traženju rješenja koje neće biti na štetu mještana, ali ni države.

U prilog ovom oprezu govori podatak da su zbog raskida koncesionih ugovora, za sada podignute tri tužbe, kojima se od države traži 60 miliona eura.

Vlada je do sada raskinula 12 koncesionih ugovora za izgradnju malih hidroelektrana, od kojih jedan sporazumno, a 11 zbog toga što koncesionari nisu poštovali ugovor.

Trenutno je aktivno devet koncesionih ugovora, prema kojima su koncesionari dobili građevinsku dozvolu, dok su tri koncesionara u proceduri za izdavanje dozvole.

Iz Ministarstava kapitalnih investicija poručuju da će privremena zabrana gradnje malih hidroelektrana, makar tokom trajanja mandata aktuelne Vlade, ostati na snazi.

Bonus video: