TV Vijesti: Brod sa kokainom i bananama krenuo iz Ekvadora

Brđanin nije mogao da komentariše, da li zbog ovog slučaja traže stanovnika Tuzi koji, prema operativnim podacima policije važi za bezbjednosno interesantnu ličnost objašnjavajući da su podaci o tome ko još može biti osumnjičen za šverc kokaina, predmet međunarodne saradnje

6775 pregleda 3 komentar(a)
Magacin u kojem je pronađen kokain, Foto: Luka Zeković
Magacin u kojem je pronađen kokain, Foto: Luka Zeković

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin, otkrio je novinarima da posjeduju operativne podatke o tome čija je pošiljka od 1.400 kilograma kokaina, koja je zaplijenjena u hangaru firme “San Francisko” u Zeti, ali da je o tome sada rano govoriti.

Za sada su lisice na ruke stavljene Budimiru Krstoviću i njegovoj kćerki Marini.

Brđanin nije mogao da komentariše, da li zbog ovog slučaja traže stanovnika Tuzi koji, prema operativnim podacima policije važi za bezbjednosno interesantnu ličnost objašnjavajući da su podaci o tome ko još može biti osumnjičen za šverc kokaina, predmet međunarodne saradnje.

Osumnjičeni Krstovići od juče se, nakon žalbe Višeg državnog tužilaštva nalaze u spuškom zatvoru.

U odluci koju je Televizija Vijesti imala na uvid navodi se da je Krstović osnovano sumnjiv da je prilikom kupovine banana od firme “Koeksfrut” iz Ekvadora u u količini od tri kontejnera od sada nepoznate osobe nabavio i 1.400 kilograma kokaina zapakovanog u 1.205 pakovanja.

Droga je 28. jula utovarena u kontejner na brodu “Šarlot” u luci Puerto Bolivar u Ekvadoru, koji brod je zatim 23.avgusta uplovio u Luku Bar u Crnoj Gori.

Poslije carinjenja, piše u odluci, kokain je prebačen u magacin u Mojanovićima, gdje je uskladištena. Njegova kćerka Marina sumnjiči se da učestvovala u nabavljanju i organizaciji transporta pošiljke u kojoj su se nalazili kokain i banane. Ona je, piše u odluci, sve detalje dogovarala na engleskom jeziku sa prodavcem banana Karlosom Falkezijem vlasnikom firme COEXFRUIT iz Ekvadora.

Nakon toga, osumnjičena je pratila kretanje pošiljke tokom transporta od luke Bolivar do Luke Bar, potom organizovala carinjenje pošiljke i uskladištenje tovara u hangar firme San Francisko, inače vlasništvo njenog oca, a koji je u sklopu porodične kuće Krstovića.

U odluci se dodaje da je okrivljeni Krstović lično kupio tri kontejnera, koji su stigli u luku Bar. Jedan od njih u kojem su bile spakovane samo banane otpremljen za Srbiju da bi druga dva kontejnera od kojih se u jednom nalazio kokain usmjerio u mjesto Mojanovići gdje se nalazi njegovo skladište.

Po ocjeni suda, ovo ukazuje na osnovanu sumnju da je kontrolisao kretanje ovog kontejnera iz razloga što se u njemu nalazo kokain radi dalje prodaje.

Za Sud je nelogično da bi bilo koje osobe bez znanja olrivljenog količinu od 1.400 kilograma kokaina spakovale u navedene kontejnere sa bananama koje su stigle u njegov magacin i pod potpunom kontrolom okrivljenog.

Imajući u vidu da se osumnjičena Marina Krstović od ranije bavi poslom poručivanja, nabavke, kontrole transporta, carinjenja a potom i usladištenjem poručene robe, to Sud navodi na osnovanu sumnju da ona ima potpunu kontrolu nad tovarom, iz čega proizilazi i sumnja da je okrivljena znala da se u tovaru nalazi kokain.

Po ocjeni vijeća Višeg suda postupak smješetaja tovara u magacine, a posebno banana u hladnjačama na tzv sazrijevanje umanjuje mogućnost da bi do kokaina mogla doći bilo koja nepoznata osoba osim okrivljenih i njihove osobe od povjerenja.

Po ocjeni ovog vijeća, a nasuprot stavu sudije za istragu, postoji dovoljno dokaza koji ukazuju da su krstovići počinili krivično djelo stavljeno im na teret dok će materijalna istina, dodaje se u odluci, biti utvrđena u daljem toku postupka.

Bonus video: